111 hoeden uit de 33-jarige carriere van Koningin Beatrix

‘Chapeaux’ betekent hoeden, maar we kennen het ook als uitdrukking voor ‘Petje Af’. Zo tegenstrijdig was het gisteren ook bij de opening van de gelijknamige expositie op Paleis Het Loo. 111 hoeden van Beatrix uit haar 33-jarige regeerperiode zijn daar nu te zien in een tentoonstelling, die ze gisteren zelf heeft geopend. Zonder hoed op kwam de huidige prinses Beatrix naar Apeldoorn. Haha.

“Dat zijn typische koninginnehoeden waar de doorsnee Nederlandse vrouw slecht mee weg zou komen,” volgens conservator Paul Rem bij het NOS Journaal. “Het zijn uitgesproken hoeden die heel duidelijk bij haar haar en robes passen. De Engelse koningin heeft een grote kroon met diamanten en goud, de Nederlandse koningin draagt een hoed alsof het een kroon zou kunnen zijn.”

In de meeste hoeden van oud-koningin Beatrix zit een opwaartse lijn, zodat iedereen haar gezicht goed ziet. Een uitzondering hierop is de hoed die ze droeg tijdens de begrafenis van haar echtgenoot prins Claus: daarbij gaat de rand naar beneden. “De camera kon dus niet direct in haar gezicht blikken, waardoor ze wat privacy had.”

In de periode dat Beatrix koningin werd, was de hoed al minder zichtbaar in het straatbeeld. “Maar hoe minder zichtbaar, hoe zichtbaarder deze bij Beatrix werd. Aan het begin nog klein, maar ze werden alsmaar groter en architectonischer.”

De hoeden zijn privébezit van prinses Beatrix, maar gaan na de expositie niet terug in de kast: ze liggen normaal gesproken bij het Koninklijk Huisarchief in Den Haag. De prinses kan ze daar wel ophalen voor speciale gelegenheden.

In onderstaand filmpje is te zien hoe Beatrix haar eigen uitgestalde hoeden bekijkt. Blootshoofds.

‘Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix’ is vanaf vandaag open voor publiek op Paleis Het Loo Apeldoorn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *