Historisch moment: eerste vrouwelijke presidentskandidaat USA is een feit

0
1445

Of ze het zal gaan halen is natuurlijk dé discussie van dit moment, zowel in haar eigen USA als hier in Europa en elders. Feit is dat er een historisch moment te melden is. Hillary Rodham Clinton is de eerste officiële presidentskandidaat van de Verenigde Staten ooit.

Toen Hillary, als echtgenote van Bill Clinton, in 1990 in het Witte Huis kwam, meldde ze reeds dat ze niet de traditionele First Lady ging uithangen, die als soort van Nationale Huisvrouw koekjes ging bakken en haar man naar de mond zou praten. Et voilà: ze hield woord.

Nu is ze de eerste vrouw die voor een van de twee grote Amerikaanse partijen kandidaat staat om president te worden. En wij hopen natuurlijk allemaal dat ze het ook wordt. Niet alleen vanwege haar politiek, ervaring en visie, maar zeker ook om de uitstraling die het heeft op de wereld: dat er een vrouw is die de meest besproken natie van de wereld bestiert.

In 2008 de eerste zwarte president, in 2016 de eerste vrouw.

Clinton stelde haar nominatie veilig door gisteren op overtuigende wijze de voorverkiezingen in Californië te winnen. Ze haalde nog 4 staten binnen, haar verslagen tegenstander Sanders won er 1.

President Barack Obama heeft haar inmiddels gefeliciteerd. Hij zal zijn (stijgende) populariteit en gezag gebruiken om Clinton te helpen in haar strijd tegen Donald Trump.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here