Meiden halen de jongens in met exacte vakken op havo en vwo

0
728

Veel is al gezegd en geschreven over het (nog steeds nijpende) tekort aan vrouwen in de tech-sector. Maar als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Want meiden zwaaien van de middelbare school niet alleen vaker af  met een diploma op zak dan jongens; ze zijn ook aan een inhaalslag begonnen op het gebied van de bètavakken.

Zo blijkt uit onderzoek van Boris Eustatia voor Qompas, een platform voor studie- en carrièrekeuze, onder 25.000 scholieren uit de derde klassen havo en vwo.

Wis- ,natuur-, en -scheikunde, techniek en biologie zijn steeds populairder bij meisjes, vooral op het vwo. En ze worden er steeds beter in. Gemiddeld halen ze nu zelfs hogere cijfers dan jongens: 7,0 tegen een 6,8. Alleen in natuurkunde zijn jongens nog beter.

“Dat is voor een groot deel te danken aan de jarenlange campagnes om bètavakken onder meisjes te promoten”, aldus de onderzoeker. “De trend is ook internationaal zichtbaar.”

Aan het Massachusetts Institute of Technology, een van de prestigieuzeren ter wereld, studeren nu al meer meisjes dan jongens. Technische universiteiten in Nederland kunnen komende jaren op een veel grotere toestroom van meisjes rekenen. Op termijn zal dat dus tot een grotere instroom van vrouwen in technische beroepen leiden.

Illustratie: campagne uit 1980. (Geheugen van Nederland)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here