Boer Zoekt Zakenvrouw

0
636

De meeste boerinnen groeien op in het boerenbedrijf of kiezen een boer als partner. Maar de tijd dat mannen de dienst uitmaken op de boerderij, is voorbij. Ook vrouwen nemen het voortouw in dit vak. En de boerinnen van nu zijn gepassioneerd, goed opgeleid en denken minder traditioneel dan hun voorgangers.

In het Algemeen Dagblad van afgelopen weekend een portret van 3 van zulke agrarische vrouwen. Nina Poot (22) uit Schipluiden, Rianne de Vette (23) uit Maasland en Linda Duijndam (26) uit Delfgauw.

Die laatste is de 3e generatie op de biologisch-dynamische boerderij Hoeve Biesland. “Ik ging een mbo-opleiding living & design doen, vertrok naar Rotterdam en kreeg een relatie met een Italiaanse architect. Maar dan at ik in een restaurant boontjes en dacht ik: ‘hallo! Die van mijn moeder zijn veel lekkerder’. En je koopt ze hier vlakbij!” En dus stapte ze met een investering en zichzelf 5 jaar geleden in het familiebedrijf.

En daar heeft zij zo haar eigen visie op. “Hoewel ik 6 dagen met mijn handen in de klei zit, ben ik misschien meer ondernemer. Ik zie dit als onderdeel van een groter geheel. Ik houd me graag bezig met de verkoop aan grote steden. Het belangrijkste aan onze producten is het verhaal erachter. Onze komkommers kunnen wat krommer zijn dan die in de supermarkt of een oogst kan mislukken. Mensen die het verhaal kennen, begrijpen dat en vinden het niet erg als er gaatjes in de sla zitten.”

En Linda Duijndam heeft eigentijdse grote plannen. “Het zou mooi zijn als we een aparte slagerij, streekwinkel en bakkerij hebben. Verder zie ik mogelijkheden in een webshop. In de buurt kunnen wij de producten dan bezorgen of mensen kunnen alles in een keer hier ophalen.”

Illustratie boven: design klomp-pump van Hester Vlamings

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here