Nederland staat onder Rwanda en Nacaragua qua genderbalans

0
560

Ons land is gezakt op de jaarlijkse Global Gender Gap Index van het World Economic Forum (WEF), die vandaag gepubliceerd is. Op de index die de gelijkheid tussen mannen en vrouwen weergeeft staat Nederland staat nu 16e en dat is onder bijvoorbeeld Rwanda, Burundi en Nicaragua. Bij het samenstellen van de lijst wordt gekeken naar economische participatie, toegang tot onderwijs, politieke invloed en gezondheidszorg/levensverwachting.

“Nederland heeft geen progressie geboekt op het gebied van arbeidsparticipatie en inkomensgelijkheid. Ook wereldwijd bezien valt de vooruitgang tegen”, aldus de samenstellers. “Nederland scoort nog steeds veel beter dan het wereldwijd gemiddelde, maar loopt steeds meer achter op andere zeer competitieve economieën zoals Finland, Noorwegen, Zweden en Zwitserland.”

Vrouwen in Nederland participeren minder in het arbeidsproces dan mannen (74% tegen 85%), hebben overwegend een parttime baan (64% tegen 30%) en verdienen nog steeds aanzienlijk minder (-52%). Ook bij gelijkwaardige functies (-32%), en het aandeel in leidinggevende functies blijft sterk achter (26% vrouwen versus 74% mannen). Hoogste tijd voor vooruitgang!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here