Leren presenteren Speak Up 10 blog en video

0
918

Presenteren valt of staat met vertrouwen: de mensen in de zaal nemen alleen iets van je aan, als ze jou vertrouwen. Oogcontact is onmisbaar hiervoor. Een effectieve presentator maakt 80 tot 90% van de tijd oogcontact met het publiek. Daarom erger ik me als mensen hun dia’s oplezen met hun rug naar het publiek. Dit werkt toch niet? Zonder oogcontact verlies je de connectie en dwalen mensen af.

Als je oogcontact maakt, kijk dan in de ogen van de mensen. Veel mensen hebben zich aangeleerd om tussen de mensen door of over de mensen heen te kijken. Dat levert geen wezenlijk contact op. Zorg er tevens voor dat je 2 tot 3 seconden per persoon neemt om ze actief aan te kijken. Tenslotte, kijk iedereen aan, ook de minder blije gezichten. Zij kunnen het ook niet helpen dat ze er zo uitzien ☺.

De volgende uitspraak sprak mij aan: “Looking into someone’s eyes changes the entire conversation.” Dat geldt wat mij betreft zeker ook voor presentaties en pitches. Er is zelfs onderzoek gaande dat mensen verliefd op elkaar kunnen raken door slechts 10 minuten actief oogcontact te onderhouden. Wie wil dat nou niet, een hele zaal die verliefd op je wordt?

leren-presenteren-speak-up-playbutton

Heb je nog vragen? Dan kun je die natuurlijk hieronder aan Sonja stellen. Haar bedrijf heet Sticky Presentations en haar bedrijf helpt jou en je bedrijf high impact presentaties te geven die scoren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here