Audi doorbreekt stereotype auto-reclames

0
1044

Je kent ze wel: van die commercials van auto’s die rijden op de mooiste plekken ter wereld. Soepel schakelend (of niet), nog soepeler sturend en strak door de bochten. En de chauffeur is een man met een tevreden lach.

Audi Spanje doorbreekt dit stereotype patroon. ‘De pop die ervoor koos om auto te rijden’, heet hun nieuwe reclamespot. Daarin springt een Barbie-achtige pop in de speelgoedwinkel van de sectie meisjes naar de jongenskant, om daar in een blauwe auto te stappen. Ze scheurt ermee door de straten om uiteindelijk terug in de zaak te komen, alwaar een jongetje de auto wil kopen met het meisje erin. “Maar schat, die twee horen niet bij elkaar, toch?”, merkt zijn moeder op.

Een vraag waar de clip ons even bij wil doen stilstaan. “Spelen zou niet beïnvloed mogen worden door gender stereotypering,” zo verschijnt op het scherm. De spot van Audi past binnen de bredere campagne #CambiemosElJuego van het bedrijf, wat zoveel betekent als: ‘Laat ons het spel veranderen. Meisjes kunnen ook met auto’s spelen en jongens met poppen.’

Grappig dat deze commercial nu net van Audi komt. De mannelijke berijders van dit automerk hebben de slechte naam (teveel testosteron voor 1 wagen) overgenomen van hun BMW-voorgangers, hoorde ik laatst een aantal kenners zeggen.

Illustratie boven:  lesbische barbies, barbies met cellulitis, getatoeëerde barbies en transgender barbies. De Instagram-pagina Trophy Wife Barbie is een heuse aanrader!  Ze is net gescheiden, feest, drinkt, rookt, geeft borstvoeding in het openbaar, chillt met haar transgendervrienden en steekt te pas en te onpas haar middelvinger op. Op elke foto draagt ze een gewei, een symbool van het hokje waarin Barbie en haar vriendinnen geplaatst worden. “Ze worden gezien als jachttrofeeën. Niemand is maar 1 ding, al behandelen we elkaar snel alsof de etiketten die we op elkaar plakken onze identiteit bepalen”, aldus bedenkster Annelies Hofmeyr.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here