Vrouwen in het Nederlandse leger? Francien de Zeeuw deed het in 1944 reeds!

0
726

Deze week was er nogal wat wapengekletter over wapengekletter. Vanaf dit jaar zijn ook vrouwen welkom om zich aan te melden voor het elitekorps der Mariniers en voor- en tegenstanders buitelden over elkaar heen in de diverse media. Want mannen en vrouwen samen op bivak bij -20ºC die elkaar dan warm moeten houden in een tentje, daar krijg je toch maar gedonder van in die camouflage-slaapzakken. Nietwaar?

Des te verrassender is het dat juist nu de biografie verschijnt van Francien de Zeeuw. “Wie?” zult u waarschijnlijk zeggen. Zij was de eerste vrouwelijke militair van Nederland. In 1944 reeds. ‘Francien de Zeeuw. Van verzetsheldin tot eerste vrouwelijke militair’ met een voorwoord in het door Natasza Tardio geschreven boek van de eerste vrouwelijke minister van Defensie: Jeanine Hennis.

De auteur is in januari 2012 gestart om het leven van Francien de Zeeuw op te tekenen. Brieven, periodieke dagboekaantekeningen, kranten, foto’s, oude documenten etcetera zijn door de familie ter beschikking gesteld. Ook voerde  Tardio nog vele gesprekken met Francien, die in 2015 op 93-jarige leeftijd overleed in haar woonplaats Midden Beemster.

Francien groeide op in Terneuzen en was gedurende de Tweede Wereldoorlog actief als verzetsstrijdster. Ook was zij in Engeland betrokken bij de oprichting van de Marine Vrouwenafdeling (Marva) en zo werd zij dan de eerste vrouwelijke militair binnen de Nederlandse krijgsmacht. Ze werd onderscheiden met het Oorlogsherinneringskruis, het Verzetsherdenkingskruis en het Ereteken voor Orde en Vrede.

De Heemkundige Vereniging Terneuzen, de gemeente Terneuzen en uitgeverij Pepper Books besteden op donderdag 26 januari aandacht aan haar bijzondere. Familieleden zullen de straatnaam ‘Francien de Zeeuwhof’ onthullen, waar nieuwbouw komt . Afsluitend geeft biografe Natasza Tardio om 20.00 uur in cultureel centrum Porgy & Bess (€5,-) een lezing.

‘Francien de Zeeuw. Van verzetsheldin tot eerste vrouwelijke militair’ (€ 19,99) is verkrijgbaar bij iedere (online) boekhandel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here