De belangrijke taak van Eva Jinek en haar gastes

0
638

Er is een soort van 10-seconden-regel. Als je iemand voor het eerst ontmoet, scant je hersenpan razendsnel wat je van die persoon vindt, of je haar of hem aardig vindt, bekwaam enz. Of we nu willen of niet, we beoordelen elkaar voortdurend. Op uiterlijk, afkomst, sekse, opleiding, inkomen.

Voor een kleine groep pakt dat bijna altijd goed uit. Wie zijn die mensen? Wanneer hoor je bij de ingroup en waar word jij buitengesloten? Als je het mechanisme van in- en uitsluiting begrijpt kun je het aanpakken.

Jannet Vaessen, oprichter van het platform WOMEN Inc schreef ‘Iedereen Inc’, de rol van mediamakers in de beeldvorming’. Daarin toont ze aan dat het wel degelijk zin heeft om op te komen voor je positie: als je het maar strategisch doet. Hoe krijg je sceptici in beweging? Hoe blijf je uit de slachtofferrol?

Een van de conclusies is dat veel mensen (in en buiten de media) het idee hebben dat het langzaam wel de goede kant op gaat met zichtbare diversiteit. Gisteren schreven we hier bij Supervrouwen naar aanleiding van de uitreiking van de ‘Vrouw in de Media Award’ al dat onderzoeken aantonen dat er in plaats van meer juist minder vrouwen aan de tafels van de diverse praatprogramma’s zitten.

Uit een Amerikaanse analyse naar 160 miljoen woorden die gebruikt waren in de media en op sociale media om prestaties op de Olympische Spelen te beschrijven, werden termen als ‘sterk’, ‘groot’ en ‘snel’ veel gebruikt voor mannen. Bij vrouwen: ‘zwanger’, ‘ongetrouwd’ en ‘oud’.

Het complete rapport ‘Beperkt Zicht’ (pdf) wordt vanmiddag gepresenteerd. Het kwam tot stand na 6 verschillende studies, waaronder een onderzoek naar de representatie van vrouwen en etnische minderheden in de media en gesprekken met 28 Nederlandse mediamakers. Zij hebben volgens Women Inc een sleutelpositie; ze kunnen voorkomen dat onbewuste en bewuste vooroordelen gelijke kansen in de weg staan.

Met hieronder een kleine actuele illustratie. Jules Deelder laat vrouwen (en mannen) niet uitpraten tijdens de talkshow JINEK van gisteravond. Eva Jinek pakt hem gelukkig goed aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here