Anno 2017 zijn er meer vrouwelijke dan mannelijke huisartsen

0
806

De stijging van het aantal vrouwelijke huisartsen zet zich voort. In 1975, toen het NIVEL begon met de registratie, was dat nog geen 5%. Gedurende 40 jaar is het aandeel van vrouwen doorlopend gestegen. In 2015 was het ’fiftyfifty’ en sinds vorig jaar is de verhouding gekanteld met 52% vrouwelijke huisartsen.

En die stijging zet verder door. Onder geneeskundestudenten staat huisartsgeneeskunde bij mannen op een 3e plaats en bij vrouwen op de 2e. Ook bij medisch specialisten is er feminisering. “Vrouwen hebben volgens onderzoek onder artsen in opleiding sterkere voorkeuren voor ouderengeneeskunde en kindergeneeskunde. Mannen zijn sterker vertegenwoordigd aan de snijtafels en bij cardiologie en neurochirurgie”, aldus Ronald Batenburg van NIVEL in het Haarlems Dagblad dat de analyse liet uitvoeren.

Binnen de huisartspraktijken signaleert hij 2 trends. “Mannen waren vanaf 1975 veruit in de meerderheid en een groeiend aantal van hen is nu aan het pensioen toe. Die verlaten het beroep. De tweede trend is dat de nieuwe lichtingen huisartsen vooral uit vrouwen bestaan.”

Ze overvleugelen de mannelijke huisartsen in spé ruimschoots. ,,Het percentage vrouwen dat de 3-jarige huisartsopleiding volgt, was 77% in 2016, en ook voor de 6-jarige geneeskundeopleiding geldt dat de meerderheid vrouw is (65% in 2015).

Batenburg ziet dit als een voordeel.”Patiënten die bewust voor een mannelijke of vrouwelijke huisarts willen kiezen, hebben meer mogelijkheden om dit te doen. De uitdaging is wel de huisartspraktijk zo te organiseren dat patiënten hun eigen huisarts kunnen consulteren als een groot deel daarvan in deeltijd werkt.’’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here