Huwelijk topvrouwen eindigt vaak in scheiding

0
641

Vrouwen die meer verdienen dan hun echtgenoot: het lijkt iets wat niet voor grote problemen gaat zorgen. Maar dat is nou juist wel het geval. Prof. Marianne Bertrand, van de Booth School of Business van de Universiteit van Chicago toonde aan dat het zelfs een van de voornaamste redenen is voor een hedendaagse echtscheiding.

Veel mannen voelen zich er slecht onder en ook hun potentie heeft eronder te lijden. Ook blijkt dat met name mannen die minder verdienen dan hun vrouw juist niet meer in het huishouden doen, waardoor de vrouw in kwestie nog zwaarder belast wordt.

Aan de andere kant zorgt hun hogere loon er wel voor dat vrouwen zich financieel onafhankelijker voelen en daardoor sneller uit een slecht huwelijk stappen dan de generaties vrouwen die nog financieel afhanelijk waren.

Ook onderzoekers van het Research Institute of Industrial Economics te Stockholm komen tot de conclusie dat hoe hoger het inkomensverschil is ten gunste van de vrouw, hoe eerder er huwelijksperikelen zijn. “Als een man promotie maakt, dan sluit dat blijkbaar aan bij de verwachtingen en rollenpatronen binnen de relatie. Zodra een vrouw promotie maakt, ontstaat er een mismatch tussen die verwachtingen en de realiteit. Dat zorgt voor stress in de relatie”, aldus de Zweedse wetenschappers.

Droevig, maar waar. Hedy d’Ancona, die zich al decennialang sterk maakt voor vrouwenrechten, en zelf voormalig topvrouw, ziet dat anders. Volgens haar speelt er vaak iets heel anders: het gebrek aan ‘connectie’. Dat is wat zij bij haarzelf en in haar omgeving heeft zien gebeuren. “Als je heel druk bent, ga je langs elkaar heen leven”, zegt ze in een interview in het AD dit weekend. Het gaat mis bij alle paren die niet investeren in hun relatie, zegt d’Ancona. Laat vooral die topbaan niet schieten uit angst voor je huwelijk.”

d’Ancona ziet juist de voordelen. “Een hoger inkomen verschaft de vrouw de vrijheid om een eind aan de relatie te maken”, aldus de oud-minister. “Niets is erger dan met tegenzin bij je man te blijven omdat je financieel afhankelijk van hem bent. De vrouwen van topmannen zitten mogelijk gevangen in hun huwelijk omdat ze het financieel niet in hun eentje redden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here