Feest: Johanna Westerdijk werd een eeuw terug de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland

0
805

De eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland: Aletta Jacobs zeker? Nee, dat was de eerste vrouwelijke studente aan een universiteit, de eerste hoogleraar is bijna net zo onbekend als Aletta Jacobs beroemd is.

Dus, vond wetenschapshistorica en biografe Patricia Faasse in 2013, moest er maar eens een boek geschreven worden over deze bijzondere vrouw: Johanna Westerdijk, hoogleraar in de plantenziektekunde. Op 10 februari 1917 promoveerde ze. ‘Werken en feesten vormen schoone geesten’, was het levensmotto van deze bijzondere vrouw, want ‘van een saai leven gaat zelfs een schimmel dood.’

Johanna Westerdijk (1883-1961) was een verdienstelijk wetenschapper. In 1951 werd ze benoemd tot lid van de Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Ze kreeg eredoctoraten in Uppsala (1957) en Giessen (1958). Ze begeleidde 56 promovendi, waarvan bijna de helft vrouw.

Maar ook naast haar wetenschappelijke carrière leidde Westerdijk een opvallend leven. Met haar liefde voor partijtjes, drank en dans, haar afkeer van handwerkjes, het huwelijk en andere conventies, haar opgewektheid, gastvrijheid en mensenkennis veroverde ze een unieke plaats in een door mannen gedomineerde wereld.

Onder haar leiding groeide een oude villa in Baarn uit tot het centrum van een wereldomspannend netwerk van wetenschappers en industriëlen. Haar levensmotto is in steen gebeiteld boven de deur van het laboratorium.

De Universiteit Utrecht mag aanstaande vrijdag zeggen dat ze al 100 jaar vrouwelijke hoogleraren in dienst heeft. Deze ‘Westerdijkviering’ op 10 februari 2017 wordt om 14:00 uur geopend door minister Jet Bussemaker in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht, het precieze tijdstip waarop Westerdijk een eeuw geleden het ambt van professor aanvaardde.

Er zijn verschillende activiteiten georganiseerd, die vrouwelijke professoren in het zonnetje zetten. Zo is er een portrettengalerij met alle vrouwelijke hoogleraren van de Universiteit Utrecht en UMC Utrecht.

De diversiteit die Westerdijk zo belangrijk vond, is nu ook een prioriteit voor de Universiteit Utrecht. De universiteit streeft naar een gelijke vertegenwoordiging van vrouwen en mannen in de wetenschap. Er is dan ook speciaal een beleid van diversiteit ingevoerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here