ZZP’ers: vrij, blij, maar zeker niet iedereen kan het

0
416

Nederland geldt als Europees koploper op het gebied van flexwerken. 1 op de 3 heeft een tijdelijk contract of is zzp’er. Als flexwerkers ben je vrij, blij en ondernemend. Geen dag hetzelfde voor de werkers van de moderne arbeidsmarkt. Maar word je daar echt gelukkiger van? “Nee”, zegt hoogleraar en onderzoeker actief burgerschap Monique Kremer vandaag in De Volkskrant. “Noem het de flexparadox: hoe meer zekerheid mensen hebben, hoe meer risico ze durven nemen.”

Kremer nam 36 interviews af met betrokkenen. Wat haar opvalt, is de financiële stress die zij ervaren, wat gezondheidsproblemen kan opleveren. De Duitse minister van Gezinszaken noemde tijdelijke contracten ooit ‘de beste anticonceptiepil’. Kremer sluit zich daarbij aan: “Het overgrote deel van de Nederlanders blijkt gewoon huisje-boompje-beestje te willen. Mensen met onzekere contracten voelen zich gevangen in het heden.”

Op langere termijn leidt dit ‘nieuwe werken’ namelijk tot uitstelgedrag. Niet alleen is een huis kopen lastig, mensen stichten ook later een gezin. Niet voor niets noemde de Duitse minister van gezinszaken in 2014 tijdelijke contracten de beste anticonceptiepil. ‘Het overgrote deel van de Nederlanders blijkt gewoon huisje-boompje-beestje te willen’, vertelt Kremer. ‘Mensen met onzekere contracten voelen zich gevangen in het heden.”

Zelfs jongeren zijn flexmoe, blijkt uit een enquête van het Verwey-Jonker Instituut. “Werkgevers schermen er graag mee dat de nieuwe generatie millennials niet zit te wachten op een vast contract, maar die bewering wordt niet gestaafd door onderzoek. Sterker nog, uit een oudere studie volgt dat slechts 4% van de jongeren blij is met flex”, aldus ook Charissa Freese, onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg.

Niet iedereen is dus geschikt om zzp’er te zijn, lijkt me de conclusie van het verhaal, waarin ook ervaringsdeskundigen aan het woord komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here