‘Vijftig tinten grijs’ zet aan tot ‘Vijftig tinten blauw’

0
333

Nu er opnieuw een hype getracht wordt te creëren vanwege de vervolgfilm in de cyclus ‘Vijftig tinten grijs’is het ook tijd om de werkelijkheid te belichten. Behalve voor meer opwinding en libido van honderdduizenden lezeressen wereldwijd, heeft de erotische trilogie van E.L. James ook nare bijwerkingen.

Het blijkt dat de SM-geladen boeken aanzetten tot meer partnergeweld, concludeert de University of Michigan na interviews met 715 vrouwen tussen 18 en 24 jaar. Wie minstens het eerste deel heeft gelezen loopt meer risico een relatie te hebben met een mishandelende partner. De mannen van deze lezeressen schreeuwden vaker, vloekten meer en deze vrouwen hadden meer dan gemiddeld met stalking te maken.

De lezeressen van het eerste boek gebruikten ook meer ongezonde middeltjes om af te vallen. Wie de hele reeks had afgewerkt, deed vaker aan comazuipen en had meer sekspartners. De wetenschappers vermoeden dat lezen over partnergeweld riskant gedrag en misbruik normaler kan doen lijken.

Een erotisch rollenspel kan natuurlijk onschuldig zijn, maar partnergeweld is altijd onacceptabel. Velen, vinden net als ondergetekende, dat het zowel de boeken als de serie seksueel geweld promoot. En dat het verkrachting en een seksuele cultuur die onze samenleving doordringt, goedkeurt en huiselijk geweld, met name tegen vrouwen, normaliseert.

In het kader van de ‘Internationale Dag voor Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen’ maakte het Franse reclamebureau BETC reeds een paar jaar geleden een campagne in opdracht van vrouwenrechtenorganisatie ‘Ni Putes ni soumises’.

Met deze campagne willen zij opkomen voor slachtoffers van huiselijk geweld en partnergeweld. Op de advertenties zijn close-ups van blauwe, rode en bruine plekken te zien waardoor het eruit ziet als kunst. Het is in elk geval duidelijk geïnspireerd op ‘Fifty Shades Of Grey’.

Omdat er een geboorte- en een sterfdatum bij staan op de posters had deze ‘Vijftig Tinten Geweld’-campagne een ‘geweldige’ impact.Begrijp me goed: ik gun iedereen haar avondje ontspanning in de bioscopen en bedpret. Maar denk eens aan het bovenstaande, terwijl je kijkt naar hoe (the ‘fantastic’) Mr Grey Anastacia alle hoeken van de kamer laat zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here