Sporen op het internet: ook jij hebt dingen te verbergen!

0
388

Eigentijds flirten gaat via app, sms en sociale media. Dit lijkt onschuldig, maar realiseer je dat alles wat ook maar even online gaat of staat de neiging heeft om langte blijven ‘plakken’. Vrijdag was Patricia Paay het gesprek van de dag. Zeker pikante beelden of gewaagde uitspraken kunnen je jaren achtervolgen.

Een politica uit Maleisië moest ontslag nemen, nadat naaktbeelden van haar door een ex op het internet werden geplaatst. Politici en andere bekende mensen moeten natuurlijk extra voorzichtig zijn met hun imago, maar er zijn echt niet zoveel bazen die appreciëren dat er naaktfoto’s van hun werknemers circuleren.

Zelfs al vertrouw je de persoon naar wie je de sexy foto’s stuurt: wie zegt dat die niet vergeet ze van het toestel te wissen? Daar gaat je privacy. Of je kunt zelf je telefoon verliezen. Vorig jaar vergat een Amerikaan zijn telefoon in een restaurant, waarop foto’s stonden van zijn naakte vouw. De vinder plaatste deze foto’s op het internet.

TIPS:

  • Gebruik nooit de (smart-)phone van je werk of van iemand anders.
  • Doe geen gewaagde plaatjes en deel geen dito uitspraken met een jou onbekend nummer. Net als bij internet, ben je er nooit zeker van wie er aan de andere kant van de lijn zit.
  • Hanteer  je WIS-knop! Verwijder seksueel getinte teksten en/of afbeeldingen direct, zowel van jezelf als wat je ontvangt. Vraag dat ook aan de andere zijde.
  • Denk eerste even na. Wanneer je eenmaal op SEND gedrukt hebt, kun je dit niet meer ongedaan maken. Voor je het weet gaan je privé-foto’s en -gegevens het wereldwijde net op. Er zijn inmiddels genoeg bekende en onbekende gevallen van mensen die er op dergelijke wijze ‘gekleurd’ op kwamen te staan.
  • Last but not least: doe aangifte als dat nodig is. Vorige week sprak ik een man, wiens zwaar gehandicapte zus de sigaar was. Er was een hotmail account aangemaakt onder haar naam, waar de ranzigste teksten op werden gezet. Ook al verwijderden diverse webmasters de inhoud, toch kon er via Google nog genoeg bezwarends en beledigends worden gevonden.

Ik ben zelf van het idee dat voorkomen beter is dan genezen. Dus ook al denk je dat iemand te vertrouwen is of heb je met alcohol achter de kiezen een luchtige stemming: laat nooit toe dat er (audio-)visuele opnames gemaakt worden. Daar is toestemming voor nodig. Gebeurt dit toch: zeg luid en duidelijk dat je géén akkoord geeft voor het gebruik ervan. Lees hier het relaas van een onderneemster die dacht een leuk interview te hebben,

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here