Column Ella Klatte: ‘Say Cheese’

0
304

Kaas. Romige jonge kaas. Harde kaas met van die smeltende kristallen. Blauwaderkaas. Ouderwetse Friese nagelkaas. Stinkende loopkaas met zo’n lepeltje erin. Geitenkaas, koeienkaas of schapenkaas. Druipige gesmolten kaas. Welke kaas dan ook: ik ben er gek op en zou niet kunnen zonder brokkeltje bij m’n glas wijn of dikke plakken op m’n broodje. Voor mij is elke kaaswinkel een feestje, maar L’Amuse van kaasgodin Betty Koster is echt het paradijs. Prachtige winkels heeft ze in Ijmuiden en Amsterdam, waar het enkel draait om deze ene lekkernij.

De match met wijn is natuurlijk ook zo heerlijk én zo lekker voor de hand liggend. Een stukje oude boerenbrokkel verzacht het puntige pittige karakter van je flesje rode Bordeaux. De brokkels smelten op je tong en vangen de tannines en bitters van de wijn heerlijk op. Topcombi! En denk ook eens aan een witte wijn bij een puntje romige brie. Een volle, rijke en rijpe Chardonnay uit Zuid-Afrika of Californië. Dat is even wennen, wit bij kaas, maar probeer het maar eens. Het zachte vettige van de brie en het ronde volle van de wijn passen perfect bij elkaar.

Witte wijnen met een zoetje zoals een Sauternes zijn trouwens ook fijn in te zetten bij pittige zilte Roquefort. Dat zijn heuse boezemvrienden hoor. De sterke smaak van de Roquefort wordt gaat harmonieus samen met het zoete in de wijn. Hmmmm is echt een klassieke ‘match made in heaven’….

Wij, raar vinologenvolk, leggen natuurlijk de nadruk op de wijn. Die mag niet het onderspit delven naast de kaas. Die moet overeind blijven, z’n eigen identiteit behouden. Koks en kaasboeren zien dat vaak heel anders. Voor hen geldt het omgekeerde, het eten staat centraal en de wijn moet zich maar aanpassen. Zelfde uitdaging, maar andere benadering. Dat geeft nog weleens spanning tussen de witte en de zwarte brigade in het restaurant.

Zo niet bij Betty in de winkel. Zij ziet het als de ultieme uitdaging om naast haar kaas het beste drankje neer te zetten. Of dat nou wijn, bier, thee of saké is: het gaat om de beste combinatie. Daar ligt voor mij dan nog een stuk brak terrein. Want die wijn is gesneden koek voor mij en de meeste bieren begrijp ik ook nog, maar met de thee en sake moet ik nog even aan de slag, heb ik wel een beetje bijscholing nodig. Om zowel kaas als drank evenredig te laten schitteren. Net zoals kaasgodin Betty schittert …

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here