Minder belasting op arbeid zet vrouwen aan tot meer werken

0
333

Lilianne Ploumen, net beëdigd als kamerlid voor de PvdA, kondigt aan dat ze aan een wetsvoorstel werkt om gelijke beloningen te regelen. “Vrouwen moeten in Nederland 64 dagen langer werken om op hetzelfde salaris uit te komen als mannen, omdat ze anno 2017 nog altijd 17% minder salaris krijgen dan hun mannelijke collega’s. Dat moet stoppen.”

Ploumen laat zich voor haar voorstel inspireren door IJsland. Het parlement buigt zich daar over een wet waarin alle bedrijven met minimaal 25 werknemers moeten aantonen dat ze bij de hoogte van de beloning geen onderscheid maken tussen mannen en vrouwen. Daarvoor krijgen ze dan een certificaat, dat 3 jaar geldig is.

Als je wilt dat vrouwen meer gaan werken, kun je het best minder belasting heffen op hun inkomen. Een hogere subsidie voor kinderopvang is minder effectief, maar werkt wel nog altijd beter dan een verlaagde loonbelasting voor mannen. Dat stelt econoom Henk-Wim de Boer in zijn proefschrift, waarop hij deze week promoveert aan de Universiteit van Amsterdam. Verschillende groepen reageren heel anders op een verandering van hun salaris, blijkt uit zijn onderzoek. Een verlaging van de belastingen voor iedereen zorgt er dan ook niet voor dat er meer mensen gaan werken.

Vooral vrouwen met een partner en kinderen en alleenstaande ouders reageren sterk op een verandering van hun netto loon. Als zij financieel geprikkeld worden, gaan ze (meer) werken. Een lagere inkomstenbelasting voor mannen heeft dan weer heel weinig effect, omdat zij vrij ongevoelig zijn voor financiële prikkels.

De Boer doet ook nog een voorspelling over de recente belastingmaatregelen van het kabinet Rutte-II. De belasting voor werkenden ging dit jaar omlaag, die voor werkende ouders met jonge kinderen daalde nog extra en de kinderopvangtoeslag ging omhoog. Volgens de berekeningen van De Boer komen er daardoor op de lange termijn 35.000 voltijdsbanen bij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here