Alleen zijn: hoe doe je dat?

0
627

De Engelse auteur Sara Maitland was vorige week in Nederland om op diverse universiteiten een gastcollege te geven, die ook op internet te zien is. Haar ‘Book of Silence’ (Stilte als antwoord) is onverminderd populair in een tijd waarin stilte door velen steeds meer als een schaars, belangrijk en zelfs noodzakelijk ‘item’ wordt (her-) ontdekt.

Sara Maitland studeerde in Oxford, deelde een studentenhuis met de latere president Bill Clinton en werkte met Stanley Kubrick.

Tot haar 50ste had ze een druk leven, met man, kinderen en baan. Toen raakte ze gegrepen door de stilte. Ze zonderde zich af op een Schots eiland en bestudeerde wat alleen- zijn met een mens kan doen. Ze woont inmiddels al jaren alleen in een verlaten deel van Noordwest Engeland en schrijft daarover. Wat de stilte haar brengt en over de ambivalentie in zichzelf en in onze cultuur ten opzichte van de stilte.

Haar idee wordt meer en meer ontdekt als een oorspronkelijke en gezaghebbende studie naar ‘de stilte’. Over de waarde, de kwetsbaarheid, de noodzaak en de meer-dan-afwezigheid-van-geluid. ‘Stilte als antwoord’ is ook analyse en cultuurgeschiedenis. Met een mooie collectie verhalen over eenzamen; zij die zich vrijwillig terugtrokken, solozeilers, kluizenaars en zij die in isolatie terechtkwamen, opgeslotenen en gijzelaars. Maitland voelt zich verwant met poolreizigers, bergbeklimmers, en andere eenzame avonturiers die zich maten met natuurkrachten. Stilte zoeken lijkt bij haar soms een moderne levensstijl, een vorm van topsport.

Maar volgens Maitland wordt eenzaamheid tegenwoordig geassocieerd met ongelukkig zijn, raar zijn en egoïstisch. En dat is niet zo mooi, aangezien iedereen kans heeft om eenzaam te worden op een moment in zijn of haar leven. Daarom geeft ze een aantal handvatten die je kunt gebruiken om minder bang te zijn voor eenzaamheid, want dat is niet hetzelfde als alleen zijn.

Manieren om minder bang te zijn voor alleen zijn:

Zie je angst onder ogen
Doe iets leuks in je eentje
Ga dagdromen als je alleen bent
Kijk naar de natuur
Leer iets uit je hoofd
Ga alleen op reis
Geef kinderen de kans om alleen te zijn.
Respecteer anders-zijn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here