Kunstwerk in Leuvense promotiezaal is ode aan de (academische) vrouw

0
258

Een rij met spiegels waarin 4 teksten en 2 namen zijn gefreesd: zo ziet ‘Hoogtepunten van een geïsoleerde genialiteit’ eruit. In de Promotiezaal van de Universiteitshal van de KU Leuven heeft de Antwerpse kunstenares Anne-Marie Van Kerckhoven een kunstwerk aangebracht dat een ode brengt aan de vrouw onder de titel ‘Hoogtepunten van een geïsoleerde genialiteit’.

Het is in de eerste plaats bedoeld om de historische traditie van intellectuele creativiteit van vrouwen uit te beelden en de actuele academicae meer zichtbaar te maken.

Zo zijn de namen van 2 vrouwen die in de geschiedenis van de universiteit baanbrekend waren. Namelijk Isala Van Diest, de Aletta Jacobs van onze zuiderburen. Zij was de eerste vrouw die aan de universiteit ging studeren in 1884 , nadat ze haar doktersbul reeds in 1879 op een Zwitserse universiteit had behaald. Ze werd zo ook de eerste vrouwelijke arts.

Ook de naam van Marguerite Lefèvre die in 1960 als eerste vrouw hoogleraar werd. Dat had heel wat voeten in de aarde. Ze was toen reeds 66 jaar oud, vervulde al meer dan 20 jaar de normale functies van een professor en had reeds 80 publicaties op haar naam staan. Tot haar nalatenschap behoort een straatnaam in Leuven en de 2-jaarlijkse Marguerite Lefèvreprijs voor genderstudies. Daarmee wil de academische stichting Leuven het onderzoek over genderthema’s stimuleren.

Verder is er aandacht voor Maria Prophetissima, een befaamd chemicus uit de 3e eeuw voor Christus. Haar stelling over de verhouding tussen het mannelijke getal 3 en het vrouwelijke getal 4 staat erbij.

Het kunstwerk is ook een hommage aan Thomas Mores boek ‘Utopia’. Leuven vierde in 2016 dat dit boek 500 jaar geleden in de stad voor het eerst van de persen rolde. De teksten op de 9 panelen zijn daarom geschreven in het alfabet dat More voor zijn meesterwerk uitvond. In Utopia omschrijft hij de ideale samenleving, een plek van gelijkheid, overvloed en tevredenheid.

Tenslotte zijn de openingswoorden van de stichtingsbul van de Leuvense universiteit te lezen: “De onverwelkbare onaantastbare wijsheid waarvan het niet te doven licht schittert…”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here