Het Bronzen Tijdperk: vrouwen gingen er op uit, mannen bleven thuis

0
289

Al diverse malen maakte de wetenschap korte metten met het door religies en levensbeschouwingen in stand gehouden idee dat de mensheid een soort was, waarvan de man buitenshuis ging, terwijl de vrouw achter haar fornuis bleef.

4000 jaar geleden bijvoorbeeld, in de bronstijd, konden mensen in Europa dankzij betere werktuigen beter overleven op 1 plek, in plaats van altijd ‘on the run’ te zijn. Daardoor ontstonden de eerste dorpen.

Uit een nieuwe studie van Professor Philipp Stockhammer van de Ludwig-Maximilians-Universität in Munchen, waarover is gepubliceerd in PNAS, blijkt dat dit thuisblijven vooral de mannen betrof. In het Lechtal, op de grens van Duitsland met Oostenrijk, werden de bewijzen van zo’n zogenaamde patrilokale samenleving gevonden

Het team wetenschappers nam stalen voor genetisch en isotopisch onderzoek uit 80 graven in het gebied, variërend van 2500 tot 1650 vóór Christus. Daaruit kwam naar voren dat de mannen bijna allemaal in dit gebied waren geboren en getogen, terwijl de vrouwen van een zeer grote genetische diversiteit waren.

Meer bepaald kwamen zij uit ~voor die tijd~ verre streken als Centraal-Duitsland en Bohemen. Uit onderzoek van gebitten bleek tevens dat vele vrouwen zelfs niet in het Lechtal waren geboren. Volgens de wetenschappers kan dat alleen worden verklaard doordat de vrouwen van buiten het gebied kwamen, namelijk voor in (in die tijd) veraf gelegen streken zoals Centraal-Duitsland en Bohemen.

Het feit dat ze toch op dezelfde manier zijn begraven, toont aan dat de vroege Europeanen in dit gebied geen onderscheid maakten op basis van afkomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here