50% weth♀uders in 2018

0
374

De gemeente Amsterdam kondigde eind augustus aan dat de helft van de topfuncties in de stad gaat worden ingevuld door vrouwen. De hoofdstad is volgens hem op de goede weg, met een aandeel van 43,3% vrouwen. Bij de gemeente is de v/m-verhouding 5% om 49%. Dat is flink hoger dan het landelijk gemiddelde van 33% bij de overheid en publieke sector.

“Dit is een hartstikke mooi resultaat waar we als gemeente trots op kunnen zijn”, aldus wethouder Pieter Litjens van Personeel & Organisatie. “Maar wat mij betreft zijn we er nog niet. In Amsterdam hoop ik dat we deze lijn de komende tijd doorzetten tot 50% vrouwen in de Amsterdamse top.”

Het aantal vrouwen onder wethouders komt landelijk maar net boven de 20%. Volgend jaar, met de gemeenteraadsverkiezingen, is de tijd rijp om daar verandering in te brengen. Het wethouderschap verdient meer diversiteit. Gewoon om dat 20% bijlange na niet representatief is. Omdat er veel talent onder vrouwen niet wordt benut. Zonde. En omdat een feminiene insteek hard nodig is bij de taken en verantwoordelijkheden van gemeenten.

Daarom nam wethouder Erika Spil het initiatief om een bijeenkomst te organiseren en een manifest op te stellen: 50% weth♀uders in 2018. Voor huidige wethouders (v en m), voor vrouwen die het wethouderschap ambiëren en iedereen die voor een representatief openbaar bestuur gaat. Hier aanmelden.

BewarenBewaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here