De oorlog tegen vrouwen: BBC-verslaggeefster laat 30 jaar wereld -ervaring achter

0
457

‘God is duidelijk geen feminist,’ aldus Sue Lloyd-Roberts (1950-2015) in de intro van haar laatste boek.  Ze baseerde het op haar ervaringen van ruim 30 jaar als televisieverslaggever voor de BBC. Haar werk, vaak undercover, waarin oorlog en mensenrechten een belangrijke plaats innamen, bracht haar over de hele wereld: van Rusland en China tot Birma, van Zimbabwe, Egypte en Bosnië tot het Midden-Oosten, van India en Pakistan tot Latijns-Amerika.

Gaandeweg groeide bij haar het besef dat veel van het onrecht uit haar reportages te maken hadden met vrouwen. Hoe is het mogelijk, zo vroeg ze zich af, dat vrouwen, die meer dan de helft van de wereldbevolking uitmaken, in de 21ste eeuw nog altijd campagne moeten voeren voor een eerlijke en menselijke behandeling?

Zo neemt Sue Lloyd-Roberts ons mee op reportage, van de vaginale verminkingen van jonge meisjes in Afrika, via het enige Europese land waar abortus is verboden (Ierland) met alle bloedige gevolgen van dien tot aan de grootmoeders van de Argentijnse Plaza de Mayo. En van ’s werelds grootste openluchtgevangenis voor vrouwen (Saoedi-Arabië) tot de vrouwenhandel in Oost-Europa, van het ergste land om een vrouw te zijn (India) tot het huiselijk geweld in ‘ontwikkelde’ landen, van verkrachting als oorlogswapen in Bosnië, Birma en Congo tot de salarisongelijkheid in de Westerse wereld.

En dan die idiote eerwraak die veel vrouwenlevens eist. In Pakistan staat de doodstraf op moord, behalve als het om eerwraak gaat, dan is enkele maanden gevangenisstraf voldoende. Bovendien geniet zo iemand in de gevangenis groot aanzien.

Geweld tegen vrouwen en meisjes is niet individueel, het is politiek, is de stelling van Lloyd Roberts. In De vrouw als vijand brengt zij even zuiver als overtuigend in kaart hoe vrouwen er wereldwijd voorstaan. Deze volbloed-journaliste overleed vrij plotseling aan leukemie in 2015, maar liet ons een goed gedocumenteerd werk over ‘de oorlog tegen vrouwen’ achter en over hun ‘moed om terug te vechten’. Haar dochter Sarah zet het levenswerk nu voort.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here