Regisseuse en oud-Olympiër Hansje Bunschoten overleden

1
3355

Artsen maakten in 2015 een schatting dat Hansje Bunschoten (1958) nog zo’n anderhalf tot 2 jaar te leven had. De voormalig olympisch zwemster en programmamaakster vindt het niet lastig om over de dood te praten. Hoewel ze-terminale kanker heeft, zegt ze ‘leuk’ te willen sterven. “Kom lekker bij me janken, niet dat krampachtige eromheen lullen”, vertelde ze vorig jaar zomer in een interview met het AD.

Want ziek of niet: ze maakte voor de KRO-NCRV het programma ‘Maskers af’, waarin ze diepgaande gesprekken voert met gasten in haar eigen achtertuin. “Ik vraag of ze zich willen blootgeven, maar ik stel mezelf ook kwetsbaar op. Ik vertel hoe ik als 17-jarige op mijn fietsje de dodelijke morfine moest halen voor mijn moeder. Dat ik in dubio was: als ik hard fiets, is ze uit haar lijden verlost, maar als ik langzaam fiets, heb ik mijn moeder nog langer.”

Hansje Bunschoten deed op 14-jarige leeftijd in 1972 mee aan de Olympische Spelen in München. Daarna maakte ze carriere in de media. Zo gaf ze zwemcommentaar bij Studio Sport. Later werkte ze als regisseur bij o.a. ‘De Liefde’ en ‘De Rijdende Rechter’. In 2006 kreeg ze borstkanker, herstelde, maar de ziekte, waar ook haar moeder aan stierf, kwam in 2015 terug.

Ze bleef openhartig over haar ziekte en haar naderende dood. In een Parool-interview van 27 juni jongstleden antwoordde Hansje op de vraag of haar ziekte haar iets had gebracht, broodjenuchter: “Helemaal niets. Pijn, vermoeidheid, onmacht en verlies van onafhankelijkheid” en “kanker heeft me verre van gelouterd.”

Gisteren, op zondag 1 oktober 2017, overleed deze krachtige, positieve vrouw. Onze levens hebben elkaar meerdere malen gekruist. We zwommen tegen elkaar: Hansje klopte me. Ze was overigens de eerste Nederlandse vrouw die de 100 meter onder de minuut aftikte, jawel! Later toen we beiden televisieprogramma’s maakten, hebben we de NOS-kantine weleens op stelten gezet tijdens de lunch. Hansje is altijd zo levendig geweest en zo echt en oprecht (vooral ook in haar belangstelling voor iedereen), dat het moeilijk is voor te stellen dat deze supervrouw niet meer in het aardse leven is. Ik wens haar dierbaren veel sterkte de komende (hectische) week en met de stilte erna!

Annedieke

Foto: KRO NCRV persdienst

1 REACTIE

  1. Hallo Hansje,
    Op NPO2 een uitzending en in de Stentor een artikel over o.a. de problemen met de gezondheid. Uiteraard maakt u hierin uw eigen keuzes. Maar mogelijk kan de patientenvereniging MMV iets voor je betekenen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here