Vrouwen met een gezin zijn productiever op de werkvloer

0
662

Mannen en vrouwen die (nog) geen kinderen hebben, kunnen enorm mopperen op jonge moeders. ‘Moet ze alweer wat eerder weg?’ of telefoontjes naar het thuisfront kunnen tot grote irritaties leiden. Het vooroordeel is dan ook dat vrouwen die moeder zijn minder goed presteren dan hun kinderloze collega’s, omdat ze gestrester zijn en eerder afgeleid worden. Maar niets is minder waar, althans wat betreft moeders van oudere kinderen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Federal Reserve Bank of St. Louis.

Er werden 10.000 academische economen over de hele wereld onder de loep genomen en gekeken naar de kwaliteit en kwantiteit van studies die zij publiceren. De productiviteit van vrouwen met jonge kinderen daalt met 15% tot 17%. Dit verandert echter naarmate hun kroost ouder wordt. Moeders zijn dan juist productiever dan hun kinderloze collega’s. Dat is vooral het geval als ze meer dan 1 kind hebben. Vrouwen die een gezin stichten hebben minder tijd voor hun werk, maar omdat ze efficiënter met hun tijd omgaan, zijn ze productiever.

Ondanks dat alles, blijkt uit een onderzoek van Institute of Fiscal Research dat vrouwen gedurende 12 jaar na de geboorte van hun eerste kind minder salaris ontvangen en minder promotie maken dan leeftijdgenoten zonder kinderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here