#MeToo-moe? Nou, zet je maar schrap dan!

0
640

De hashtag #Me Too is ~ in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken~ niet nieuw. Wel is het zoals dat in internettermen heet de laatste weken compleet ‘viral’ gegaan. Tarana Burke uit Harlem – New York, bedacht de Metoo-campagne reeds 10 jaar geleden. De activiste was toen werkzaam als jeugdwerker, toen een jong meisje genaamd ‘Heaven’ haar vertelde misbruikt te zijn door de nieuwe vriend van haar moeder. Op dat moment kon ze het niet aan dit vreselijke verhaal te horen en stuurde haar daarom door naar een vrouwelijke collega. Maar nog jaren nadien had Tarana Burke gewild dat ze het lef had gehad om het meisje te vertellen ‘Me Too’.

Weinstein
Actrice Alyssa Milano zat vorige maand in bed met haar 2 jonge kinderen toen een Facebook-vriend een voorstel deed dat haar raakte in de hele Harvey Weinstein-affaire. Ze postte op Twitter: ‘If you’ve been sexually harassed or assaulted write ‘me too’ as a reply to this tweet.’ Dat was op zondagavond. Op maandagmorgen hadden 53.000 mensen gereageerd. Behalve dat dit een uitstekend medium is voor een ieder die seksueel geweld heeft meegemaakt, kwamen na een paar dagen al de onderlinge discussies, ergernissen en thema-vermoeidheid aan het licht. Ook in Nederland.

Cruciaal
De ene partij vindt dat #MeToo haar doel voorbij schiet, terwijl de anderen (vaak slachtoffers) van mening zijn dat de hashtag juist van cruciaal belang is om eindelijk eens een definitief verschil te maken. En terecht, want in de in de tien dagen sinds de beweging in het leven werd geroepen, heeft die niets aan kracht ingeboet: de hashtag wordt nog volop gebruikt, ruim 500 x per uur. Door bekende en onbekende vrouwen, én door mannen.

Nu al moe?
In ‘De Wereld Draait Door’ waren vorige week behalve tafeldame Hanneke Groenteman ook Jessica Durlacher, Hasna el Maroudi, Wilma de Rek en Arthur Umbgrove te gast. Zij discussieerden over het feit of de #MeToo-discussie niet doorslaat. Hanneke Groenteman vertelde al direct ‘wel moe’ te worden van de hype. Jessica vond dat e.e.a. duidelijk op hol geslagen was. Hasna probeerde de boel nog te verdedigen, met de absolute ‘facts & figures’ in de hand.

Hollywood & Hillywood
De lijn is dun tussen vrouwen die ‘hun carriereladder beklommen via het bed van de baas’ en het misbruik van bazen (in welke branche dan ook) van hun vrouwelijk personeel met mooie promotiebeloftes. Ik heb zelf 15 jaar in radio- en TV-land rondgelopen en ken de verhalen van vrouwen uit de eerste hand, die de lakens deelden met de producent. Waarschijnlijk is dit de groep die er niet zoveel moeite mee had en vrijwillig meewerkte, anders wist ik het immers niet. Andere vrouwen, die dit deden zullen zwijgen en weer anderen voelen zich wellicht tot op de dag van vandaag vies. Nee, ik noem geen namen.

Overal
Seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer: binnen de kerken, binnen sportverenigingen, binnen de scouting, ja zelfs in ziekenhuizen en GGZ-instellingen, zijn schering en inslag. Altijd op basis van machtsverschil. Twijfelen aan de impact van de gebeurtenissen op de slachtoffers staat gelijk aan hen nog maar eens een trap nageven.

#Sisterhood
Van vrouwen vind ik dat eerlijk gezegd nog onverteerbaarder dan van mannen. Ook ik kan met opgeheven hoofd zeggen dat ik nimmer verkracht dan wel aangerand ben. En dat wil ik graag zo houden. Was ik daar ‘te pinnig en te lelijk’ voor zoals Hanneke Groenteman over zichzelf insinueerde in DWDD. Dat denk ik niet. Het is ook een kwestie van geluk.

Saskia Noort
Want hoe treffend beschreef Saskia Noort vorige week nog haar eigen verkrachting. Een lief, onschuldig meisje met een minirok, dat geen idee heeft van het signaal dat ze daarmee afgeeft op ‘mannen die in een foute frequentie staan’. De lengte van de rok, het aantal alcoholische consumpties of het ‘maar niet op die plek aanwezig moeten zijn’ mogen nooit, maar dan ook nooit als argument gebruikt worden bij seksueel overschrijdend gedrag.

#Ihave
En ook al word je moe van alle discussies van #Me Too (ik heb vorige week ook een aantal malen moeten zuchten): wij vrouwen vallen geen andere vrouwen af en ook geen mannen die hetzelfde is overkomen. Inmiddels kunnen ‘de schuldigen’ te biecht op #Ihave. Goede bedoelingen, maar ook dit krijgt kritiek. ‘Hoe weten jullie mannen ook dit weer naar jezelf toe te trekken?’, wordt er getwitterd. Net als mannen die het voor vrouwen opnemen. Een van degenen die daar zijn nek op televisie voor uitstak, wordt nu door weer andere vrouwen beschuldigd van ongewenste intimiteiten in de muziekbranche.

Boter op je hoofd
‘Pek en veren’ heette dat in De Middeleeuwen. Internet is een zege, maar ook een open riool met een ‘digitale schandpaal’. Laat mensen die #MeToo gebruiken dat alsjeblieft ongestoord laten doen. Heb geen oordeel over de ernst van wat zijn hebben meegemaakt. En speciaal aan mannen: ‘hou op met politiek correct doen, als je zelf boter op je hoofd hebt. Ook al is het maar een klein likje.

We pikken het niet meer
Ik sluit mij graag aan bij Maaike Meijer, emeritus-hoogleraar genderstudies aan de Maastricht University. Zij liet dit weekend in het AD optekenen: “Hartverwarmend om te zien hoe vrouwen én mannen die slachtoffer geworden zijn nu steun bij elkaar zoeken en zeggen: we pikken het niet meer. Ik voel dat we aan de vooravond van een nieuwe seksuele revolutie staan.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here