Waarom vrouwen momenteel rillen op kantoor, terwijl de mannen zweten

0
484
Face Cold Girl Woman Winter Cute Freeze Hat

Morgen is het december. Alleen van het woord krijg ik het al koud. Loop je vandaag ook nog te rillen in je trui op kantoor, terwijl je ziet dat je mannelijke collega’s in hun T-shirts nog zitten te zweten? Eerder schreven we bij Supervrouwen al over de zogenaamde vrouwenwinter: als het midden in de zomer is, wordt de airco op vol gezet en hebben vrouwen niet alleen kippenvel, maar worden ze vaak ook verkouden.Daar zijn diverse verklaringen voor.

Bij het ontwerpen van kantoren is altijd veel te weinig rekening gehouden met vrouwen. De zogenaamde temperatuursystemen staan ingesteld op de gemiddelde man. Een studie van dr. Boris Kingma en professor Wouter van Marken Lichtenbelt van de Universiteit Maastricht, gepubliceerd in Nature Climate Change, toont hoe de temperaturen op kantoor veelal te laag zijn voor vrouwen.

Volgens professor menselijke fysiologie Mike Tipton van de Universiteit van Portmouth komt dat doordat de mens ‘ontstaan’ is in de warme streken. Later hebben onze voorouders zich moeten aanpassen aan koudere temperaturen. Van nature hebben we het dus liever warmer. Tipton onderzocht het fenomeen en kwam tot de conclusie dat vrouwen het écht kouder hebben dan mannen. Vreemd genoeg komt dat deels doordat vrouwen efficiënter omgaan met de warmte die ze produceren.

Omdat het vet bij vrouwen beter verdeeld is over het lichaam dan bij mannen, zijn zij beter in staat om het bloed naar de belangrijkste organen te laten stromen. Daardoor gaat er bij vrouwen minder bloed naar de handen en voeten. Maar dat is niet de enige oorzaak: ook de hormonen spelen een rol. Tijdens de menstruatiecyclus verandert de lichaamstemperatuur van vrouwen. In de fase na de eisprong kan dat al snel een verschil maken van 1 graad.

En tenslotte heeft ook slaap invloed op onze temperatuur. ’s Nachts daalt die. Bij vrouwen gebeurt dat echter sneller en nadrukkelijker. Zij hebben overdag dus meer warmte nodig dan de mannelijke kantoorgenoten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here