Oudste en enige dochters zijn het succesvolste

0
937

Als oudste kind had je het soms zwaar te verduren. Vroeger moest je eerder thuis komen van het stappen, je mocht minder vaak met vriendinnen afspreken en vriendjes waren een taboe. Maar jaren later is het payback time, zo blijkt uit onderzoek. Op het gebied van carrière en met name het salaris heb jij het beter voor elkaar.

CareerBuilder ondervroeg ruim 5700 mensen over hun salaris, werk en familiesituatie. Hieruit bleek dat de volgorde van geboorte een grote invloed heeft op je carrière. Enigst kinderen bleken de grootste kans te hebben op een loonstrookje met 5 cijfers. Bij mensen die een broer of zus hadden, bleek de oudste de meest succesvolle te zijn.

Als oudste en enige ben je hoogstwaarschijnlijk dominanter, gedisciplineerder en assertiever wat zou leiden tot een hoger salaris en een betere baan. Vooral bij vrouwen is dat het geval. Neem Hillary Clinton, Angela Merkel, Christine Lagarde, Sheryl Sandberg, Doutzen Kroes, Gwyneth Paltrow, Lilianne Ploumen en Eva Jinek. Allemaal de oudste dochter in het gezin waar ze uitkomen. Lisette Schuitemaker & Wies Enthoven, beiden ook zelf de oudste thuis, ontdekten 5 typische eigenschappen van deze groep. Ze zijn verantwoordelijk, plichtsgetrouw, serieus, voortvarend en zorgzaam.

Eerstgeborenen zijn intelligenter dan de rest, verbaal vaardiger en gemotiveerder om iets te bereiken. Ze zijn ook bovenmatig ten prooi aan de twijfel of ze wel goed genoeg zijn. En ze zorgen vaak voor alles en iedereen tot ze er zelf bij neervallen.

‘Het oudste dochter effect’ is een boek (inmiddels ook vertaald in het engels) is geschreven door Lisette Schuitemaker & Wies Enthoven, beiden zelf de oudste thuis, voor iedereen die meer wil begrijpen van de voortdurende familiedans en het effect dat de geboortepositie van de oudste dochter op haar leven heeft. In 2014 organiseerden de auteurs een speciale dag met 100 oudste dochters van 14 t/m 77 jaar, die hun ervaringen deelden en herkenden.

Dat was de start van de research. De deelnemers vertelden hun verhaal, benoemden het bepalende moment waarop ze zich oudste dochter wisten, keken naar de keuzes die ze in het leven hebben gemaakt, luisterden, schilderden of fotografeerden. Zo kwamen de thema’s boven water die recht doen aan het leven van een oudste thuis.

Deze 10 eigenschappen zijn typerend voor oudste dochters.

1. Perfectionistisch
2. Verantwoordelijkheidsgevoel
3. Doet de dingen met overgave
4. Regeltante
5. Bazig, terwijl ze het niet zo bedoelt of doorheeft
6. Gevoelig voor kritiek
7. Stiekem jaloers op jongere zussen en broers
8. Serieus
9. Bemiddelaarster
10.Plichtsgetrouw

De oorsprong van deze levenshouding ligt in de vroegere angst om uit het nest gegooid te worden toen er een broertje of zusje bij kwam. Dus doen oudste dochters altijd hun uiterste best, willen ze altijd de beste zijn en proberen ze het iedereen naar de zin te maken, maar twijfelen ze ook voortdurend aan hun eigen kunnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here