Wijntijd met Ella Klatte: oliebollen & champagne, match made in hell

0
173

Zoet en vet versus droge bubbels
Hoe verpest men een mooie fles Champagne? Nou dat is niet zo ingewikkeld hoor. Zet er een schaal oliebollen en appelflappen naast, met flink veel poedersuiker en je komt al een heel eind. En toch blijft iedereen het maar doen, oliebollen en Champagne tegelijk op oudejaarsavond. Tenenkrommend! Het zoet en het vet van de baksels vormen een killer voor je mooie droge bubbels. Je smaakpapillen zijn na de eerste hap oliebol helemaal ingesteld op de suikers en het vettige en dan spoel je dat vervolgens weg met een slokje bruiswijn die dan heel naar, narrig en zuur zal overkomen. Eeuwig zonde van die mooie fles Brut die het sowieso al moeilijk heeft om 12 uur ’s nachts na een avondlang borrelen. Dan komt die delicate bubbel namelijk niet meer tot z’n recht.

Bij oudejaarsavond horen bubbels
Maar wat dan? Je wilt toch proosten op het nieuwe jaar. Ga eens helemaal uit je comfortzone en maak die prachtige fles veel eerder open, lekker om een uur of 6 met wat fijne vissige hapjes, wat oesters of een plateau met hammetjes. Dan eerst lekker genieten van deze heerlijke combinaties, want je bent nog fris, redelijk nuchter en hongerig. En om 12 uur? Dan proost je met een wat simpeler en lichtzoete bruisende wijn. Ik denk aan een Clairette de Die, een laagalcoholische halfzoete mousserende wijn afkomstig uit het Zuiden van de Rhône. Niet ingewikkeld, wel sappig en smaakvol en heerlijk bij oliebollen vanwege het kleine zoetje. Een zalige allemansvriend.

Gewoon te koop in de buurt
Nou weet ik toevallig dat de Hema deze al jaren in het assortiment heeft. Laag in alcohol en ook heel vriendelijk van prijs, voor €7,- weet je alles. Dat is leuk. Kun je de buren en de rest van de straat ook nog eens bijschenken zonder failliet te gaan. Ik proost op droge bubbels, zoete bubbels en een hele fijne jaarwisseling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here