Waarom is okselhaar bij vrouwen vies?

0
1160

Lourdes, de 21-jarige dochter van Madonna, is op sociale media, het onderwerp van gesprek, omdat zij op een foto te zien is met ongeschoren oksels. Het kiekje kreeg in korte tijd ruim 260.000 likes. Veel reacties gaan vooral over het feit dat Lourdes zich voortaan toch echt ‘moet’ scheren. Een fabrikant van ontharings-crème biedt zelf aan om haar wat middeltjes tegen behaarde oksels te sturen en menigeen biedt aan het eigenhandig voor Lourdes te willen doen.

Gelukkig zijn er ook relaxte reacties. Zo stelt iemand dat het decennia geleden volstrekt normaal was als vrouwen de beharing onder hun armen, en ook op andere plaatsen, lieten staan; “Het is volkomen natuurlijk en het laten groeien van lichaamsbeharing wil absoluut niet zeggen dat zoiets onhygiënisch is”, aldus een volger van Madonna.

3 jaar geleden kwam Madonna zelf in het nieuws met een foto waarop duidelijk te zien is dat ze haar okselhaar had laten groeien. ‘Long hair, don’t care’ schreef ze in 2014 bij de toen spraakmakende foto.

Okselhaar. Als het erover gaat zal er altijd wel iemand een opmerking maken over het stereotype beeld van de feministes uit de jaren ’70 met tuinbroeken en complete oerbossen onder hun armen. Maar inmiddels leven we al jaren in een cultuur van kaalslag. Bij mannen kan het nog wel, hoewel liever ook niet, maar bij vrouwen roept okselhaar echt afkeer op.

Naar aanleiding van de herlancering van hun gamma verzorgende deodoranten en anti-transpiranten, deed verzorgingsmerk Dove  een rondvraag bij 871 Belgische vrouwen over hun oksels. Daaruit bleek dat 90% onthaart, ook al betekent dat voor 40% vaak een geïrriteerde en rode huid. Dat getal schommelt wel naar gelang de leeftijd. Bij jonge meisjes onthaart slechts 1 vrouw op 10 haar oksels nooit, bij 65-plussers stijgt dat naar 4 op 10.

Zo blijkt eveneens uit onderzoek van de Amerikaanse psychologe Breanne Fahs, waarover gepubliceerd is in ‘Psychology of Women Quarterly’. Vrouwen ervaren het scheren van hun okselhaar als een persoonlijke keuze en een klein ongemak beschouwen en dat ze het idee van lichaamshaar walgelijk vinden. Voor een experiment lieten studenten hun oksel- en beenhaar 10 weken lang groeien en hielden er een dagboek over bij.

Ze bleken zich gedurende het experiment lelijk, vuil en onverzorgd te voelen en werden daar ook meermaals op gewezen door partners, vrienden en familieleden. Volgens Fahs laat dit het alomtegenwoordige seksisme in onze maatschappij zien. De scheerdwang van vrouwen zou bewijzen dat zij zich patriarchale idealen over vrouwelijkheid eigen hebben gemaakt.

Maar volgens Lisa Miller van New York Magazine zijn er betere verklaringen. Hygiëne is een factor, omdat bacteriën zich sneller verspreiden in ongewassen haar, dat op termijn hevig kan stinken. Dit kan echter niet de belangrijkste reden zijn. Het is immers wel cultureel geaccepteerd voor mannen om hun okselhaar te laten groeien en dagelijks douchen is in het Westen gebruikelijk.

Mensen verloren volgens Miller gedurende hun vroege evolutie hun huidhaar vanwege van 2 redenen: het was te warm op de Afrikaanse vlaktes en het haar is een broeihaard voor bacteriën. Okselhaar verdween juist niet omdat het bescherming biedt tegen pijnlijke wrijving tussen arm en borstkas, maar onze afkeer voor het haar heeft wel doorgezet.

Het haar onder armen in in de schaamstreek verspreidt feromonen met individuele geurtjes, die bedoeld zijn om aanwezigheid, beschikbaarheid en vruchtbaarheid te signaleren. Lichaamsgeur speelt altijd vroeger een cruciale rol bij seksuele selectie.

Verder verspreidt het feromonen die een cruciale rol spelen bij de seksuele selectie. De gedachte aan seks wekt echter zowel verlangen als afkeer op omdat het herinnert aan hoe gevaarlijk seks wel kan zijn. Want met de verkeerde persoon kan het dodelijk zijn in verband met de genen van het nageslacht. Door onvruchtbaarheid en ziekte bijvoorbeeld.

“Okselhaar signaleert seks, omdat het groeit gedurende de puberteit, omdat het één van de eerste tekenen is van volwassenheid en vruchtbaarheid en omdat het seksuele geurtjes verspreidt. Dit herinnert mensen aan het gevaar van seks, wat hen er afkerig van maakt en verklaart waarom we het wegscheren. Het rudimentaire haar staat haaks op de westerse idee van seks als iets leuks, aangenaams, onschuldigs en ongevaarlijks.”

6 jaar lang fotografeerde Ben Hopper vrouwen voor zijn reeks ‘Natural Beauty’. Hij ging daarbij telkens op zoek naar kandidaten die wat weg hadden van modellen of actrices en vroeg hen hun okselhaar te laten groeien. Uiteindelijk werd de reeks in 2014 voor het eerst uitgegeven, maar die overspoelt nu weer het internet en de foto’s worden opnieuw volop gedeeld. Hij deelde daarom op zijn Instagram nog eens alle foto’s, dit keer met een motivatie van de modellen erbij.

Zelf geeft Ben toe dat hij een fan is van vrouwen met okselhaar. “Ik vind het aantrekkelijk en vind het een leuke look”, vertelt hij in een interview met Metro.co.uk. Maar er schuilt ook meer achter. “Het hele idee erachter, is dat ik het systeem gebruik om het naar de knoppen te helpen. Het feit dat de vrouwen er uitzien zoals modellen, maakt namelijk dat de mensen niet verwachten dat ze plots ook okselhaar blijken te hebben. Daardoor staan ze er meer voor open om na te denken over hun eigen mening inzake lichaamsbeharing bij vrouwen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here