Kunstenares schildert ‘Resting Bitch Face’-vrouwen

0
796

Een man die even geen zin heeft om te glimlachen in het openbaar of op TV vindt men over het algemeen gewoon geconcenteerd en serieus. Maar als een vrouw haar mondhoeken even niet omhoog doet, is dat een ’Bitchy Resting Face’ oftewel het gezicht van een ‘bitch’ die even niets doet. Een man die teveel lacht – Gerrit Zalm, Mark Rutte – wordt een gebrek aan ernst verweten. Maar een vrouw kan nooit teveel lachen, want anders is ze een bitch. Of een ‘ijskonijn’ in het geval van Eva Jinek bijvoorbeeld. Precies het omgekeerde dus.

Krijgt jij ook weleens de vraag voorgeschoteld wat er mis is, ook als er niks aan scheelt? Zeggen ze altijd dat je vaker moet (glim-)lachen? Je hebt een zogenaamde Bitchy Resting Face. Want wat al die modellen en actrices ons ook willen doen geloven, niet alle gezichten zijn gezegend met een permanente blije uitstraling. En waarom moet dat ook eigenlijk.

Mandy Tsung steekt al die vrouwen een hart onder de riem. De kunstenares uit Vancouver, startte vorig jaar met het ‘Bitchy Resting Face Project’, waarbij ze het gezicht van vrouwen schildert in ‘rusttoestand’. Of dat er nu vrolijk uitziet of niet Het begon als een oefening in het schilderen van gezichten, maar draaide algauw op een groter project uit, vertelt ze. “Er zit een boodschap achter, van vrouwen die hun lichaam en gezicht terug opeisen. We zeggen ‘nee’ tegen de druk van de maatschappij dat vrouwen altijd lief moeten kijken. In de media zien we op dat vlak lang niet genoeg variatie.” En daarnaast wil ze ook vrouwen van alle rassen en maten weergeven.

Aan onderwerpen alvast geen gebrek, want vrouwen sturen Tsung massaal foto’s van zichzelf om geschilderd te worden. Dus als ze de volgende keer tegen je roepen ‘Kijk jij altijd zo chagrijnig?’ OF ‘Wanneer ga je eens lachen?’, weet dan dat je niet de enige bent. Dat vrouwen lief, aardig en/of opgewekt moeten kijken is een cultuureel bepaald fenomeen. Ik neem het woord ‘bitch’ tegenwoordig gewoon als geuzennaam op.

MT2 Supervrouwen MT3 Supervrouwen MT4 Supervrouwen MT5 Supervrouwen

BewarenBewaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here