Zo zet je je bioritme optimaal in voor een productieve werkdag

0
529

Professor Brian Crane, biochemicus aan de Cornell University legt in deze video uit dat onze oplettendheid golven vertoont gedurende een etmaal. Uiteraard heeft het ermee te maken hoe laat je opstaat. Sommige mensen werken het beste tussen 08:00 en 16:00 uur, anderen preferen 11:00 tot en met 19:00 uur. Alle variaties zijn mogelijk.

Ook niet-werkgerelateerde dingen zijn belangrijk. Begin de dag met een welgemeend goedemorgen aan de rest van je collega’s, zorg ervoor dat je werkplek netjes is en voorzie jezelf van genoeg water, koffie of wat je ook nodig hebt om je innerlijke zelf te versterken. Ready, set, go.

Gemiddeld zijn wij mensen laat in de ochtend het meest alert. Bij het opstaan is alles laag: bloeddruk, lichaamstemperatuur, suikerspiegel etcetera. Dat loopt gedurende de ochtend op. De grootste fout die werknemers maken als ze aan hun werkdag beginnen, is zich meteen op de volle mailbox storten, aldus Julie Morgenstern, auteur van ‘Never Check E-mail In The Morning’. Aan je dag beginnen met het uitspitten van je mails is een one way ticket naar het verliezen van concentratie, en daar verdwijnt je productiviteit al meteen. Bewaar die uitnodigende ongelezen envelopjes tot een afgebakend moment, bij voorkeur een paar uurtjes later.

Waar wel mee beginnen? Schrijf op papier je planning. Wat zijn je concrete doelen, wat wil je bereikt hebben als je de werkplek opnieuw verlaat? Neem er koffie of thee bij om het nuttige aan het aangename te verenigen, en maak hier elke dag een ritueeltje van. Schrijf die doelen op in volgorde van prioriteit, en schrap elke keer als je het hebt gerealiseerd. Overleg eventueel met collega’s in een korte bespreking wat jij en zij vandaag gaan doen.

Het lichaam bereikt een perfecte fysiologische staat rond een uur of 11, half 12. Je kunt jezelf opleggen een ingewikkeld rapport te schrijven om 15:00 uur, maar je zult veel productiever zijn als je rekening houdt met je bioritme.

Na de lunch schiet de bloedsuikerspiegel omhoog. Die gaat weer dalen door de aanmaak van insuline. Ergens tussen 14:00 en 15:00 uur komt de ‘lunchdip’. Medici noemen het de ‘sugar rush’, waarvan we inkakken. Het is het moment om even gas terug te nemen. Na het diner zijn we het beste in creatieve activiteiten. Niet verwonderlijk dus dat veel mensen in kunstzinnige beroepen een mediterraan dagschema hebben.

Als je maximaal productief wilt zijn, is het belangrijk om je bioritme zelf goed te ontdekken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here