Zuidkoreaanse vrouwen worden het alleroudste

2
427

De kans is 50% dat de levensverwachting van vrouwen in 2030 boven de 90 jaar zal zijn. Zo blijkt uit een nieuw rapport, dat gepubliceerd is in The Lancet.

Het onderzoek is uitgevoerd door een internationaal team van wetenschappers en UK Medical Research Council en US Environmental Protection Agency zorgden voor de financiering. Er werden 21 voorspellingsmodellen gehanteerd voor 35 landen, om de onderbouwing zo sterk mogelijk te maken, met de kanttekening dat natuurrampen, klimaatverandering en uitbraken van ziekten zich niet laten voorspellen.

Zuid-Koreaanse vrouwen krijgen in 2030 de hoogste levensverwachting toegeschreven met 90.8 jaar. In 2010 was dat nog 84.2 jaar. Die stijging is te danken aan verbeterde economie en onderwijs. Sterfgevallen door besmettelijke en chronische ziekten op latere leeftijd zijn drastisch afgenomen. Daarnaast is het voedingspatroon verbeterd. Bovendien is in Zuid-Korea overgewicht geen groot probleem, in tegenstelling tot veel westerse landen.

Maar Frankrijk neemt daar overigens wel de hoogste plek in . Vrouwen geboren in Nederland hebben in 2030 krijgen een levensverwachting van 86 jaar, de 20ste plek. Nederlandse vrouwen uit 1965 hebben na 2030 gemiddeld nog 23 jaar te leven

De Verenigde Staten vormen een negatieve uitzondering op de trend van ouder worden. De combinatie van obesitas, moorden, sterfte bij de geboorte van zowel moeder als kind én een gebrek aan gelijke toegang tot gezondheidszorg vormen hiervoor de belangrijkste oorzaken.

Het gevolg van de wereldwijde verhoogde levensverwachting is de behoefte aan meer ouderenzorg. Voor hen moeten de nodige technologische innovaties op de markt komen. Een sterke sociale samenleving opbouwen is bovendien ook aan de orde, om zo te voorkomen dat deze ouderen in een sociaal isolement terecht komen.

Vrouwen worden nog steeds ouder dan mannen, maar dat het verschil wordt kleiner. “Mannen leefden vroeger ongezonder en hadden dus een lagere levensverwachting. Ze rookten en dronken meer, hadden meer verkeersongelukken en werden vaker vermoord. De levens van mannen en vrouwen zien er steeds gelijker uit en dus ook hun levensverwachtingen”, aldus de wetenschappers in hun rapport.

Volgens ander onderzoek zal de levensverwachting van vrouwen altijd hoger blijven liggen dan die van mannen. Dat zou namelijk genetisch bepaald zijn.

2 REACTIES

 1. Ik vind het gebruik van die foto van een roker in dit artikel zeer onverantwoord vooral omdat het in tegenspraak is met alinea 7 van hetzelfde artikel.
  I find the usage of photo of a smoker in this artice very irresponsible especially because it contradicts paragraph 7 of the same article.

  • Hallo Makheni,

   Dank voor je reactie. Ik realiseer me dat mijn gevoel voor humor niet bij iedereen in het goede pulletje valt, door er vanuit te gaan dat iedereen wel weet dat roken slecht is.

   Annedieke

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here