Superfrau Angela Merkel: een 4e termijn

0
261

Angela Merkel mag Duitsland, en daarmee ook Europa, blijven besturen tot 2022. De 463.723 partijleden hebben per brief gestemd over het regeerakkoord met de CDU/CSU. Het antwoord is ‘ja’. Bijna 80% bracht hun stem uit. Tweederde daarvan vindt dat de SPD deel kan nemen aan de regering van Merkel.

De CDU/CSU van Merkel haalde niet genoeg stemmen bij de verkiezingen op 24 september 2017 om alleen te kunnen regeren. De sociaal-democartische SPD had eigenlijk niet veel zin om wéér als bijwagen van Merkel te fungeren en zeker de jongeren binnen de SPD zagen er niets in. Maar de leden hebben beslist: Merkel blijft. Een stabiel bestuurd Europa is belangrijker dan ooit.

Merkel zelf wil ook de komende termijn ‘haar’ CDU  blijven leiden. Ze stelde zich reeds vanaf december 2016 opnieuw kandidaat voor het partijleiderschap. Haar politieke carrière boezemt ontzag in. Minister onder Helmut Kohl, een aantal jaren later werd ze leider van de CDU. En sinds 2005 is ze de eerste vrouwelijke bondskanselier van Duitsland.

Maar wie is eigenlijk Angela Merkel? Wie is die vrouw met de hangende mondhoeken die, volgens ingewijden, een groot gevoel voor humor heeft?
Heeft het feit dat ze opgegroeid is in de DDR invloed gehad op de keuzen die ze maakte in haar leven?

Margriet Brandsma ontrafelde het mysterie Merkel. Zij was tot eind 2010 correspondent voor de NOS in Duitsland en schreef ‘Het Mirakel Merkel’. Nu heeft ze haar eigen bedrijf voor journalistieke producties en is part-time verslaggever voor de NOS.

De journaliste begint met een psychologisch portret van de gelijkmatige, maar ook optimistische Angela en vertelt haar levensverhaal, dat begon met haar geboorte in Hamburg, West Duitsland in 1954. Na 3 maanden verhuisde ze reeds met haar ouders naar de DDR waar haar vader predikant werd.

Na haar studie had Angela eerst een wetenschappelijke loopbaan en daarna begon ze in het herenigde Duitsland in de politiek, Daar werd ze na verschillende ministerschappen partijleider van de CDU en de opvolger van Helmut Kohl biografie van Brandsma is gebaseerd op literatuur, interviews in Duitse media, archieven van CDU en Bondsdag, gesprekken en eigen waarnemingen van Merkel in de Duitse politiek. Zwart-witfoto’s, een bronnenlijst en register completeren een en ander met een evaluatie van de politieke positie van Angela Merkel.

Merkel is sinds 2005 bondskanselier en zou dus aan haar 4e termijn beginnen. Daarmee evenaart / verbreekt ze het record van haar leermeester en zwaargewicht Helmut Kohl, die tot 1990 alleen van West-Duitsland en van 1990 tot 1998 van het herenigde Duitsland de leider was.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here