Supervrouwen Boekenweek-actie: win ‘Eeuwig Houdbaar’

8
221

Vorig jaar was professor Andrea Maier één van de Zomergatsen, het TV-programma waar iedereen altijd een mening over heeft. Zij liet haar deskundige licht schijnen op vergrijzing en ouderdom in Nederland en daarbuiten. Opvallend is dat zijzelf met haar 38 jaar de jongste hoogleraar is op dit terrein. Als kind kwam ze in aanraking met ouderen die haar erg inspireerden. Nu, vele jaren later, werkt ze aan het VUmc als arts Internist Ouderengeneeskunde. 

Wel oud worden, niet oud zijn
Veroudering is een actueel vraagstuk. Iedereen wil zo lang mogelijk gezond blijven. Maar hoe kunnen we onze levensduur verlengen zonder ziek te zijn? In haar boek ‘Eeuwig houdbaar – De ongekende toekomst van ons lichaam’ neemt Andrea Maier ons mee in de wereld van veroudering. Zij beschrijft de oorzaken van veroudering, de stand van de ouderengeneeskunde en wijst ons de weg in de wetenschappelijke ontwikkelingen op dit gebied. En ze maakt haarfijn duidelijk wat we zélf moeten doen om de statistiek te ontstijgen en straks 120 jaar te worden, of nog veel en veel ouder.

Visie
Hoe kunnen we onze levensduur verlengen zonder ziek te zijn? Voor het beantwoorden van die vraag neemt Andrea Maier de lezer mee langs de oorzaken van veroudering, de stand van de ouderengeneeskunde en schetst ze verschillende wetenschappelijke ontwikkelingen. Ook verklapt ze de lezer uiteindelijk wat die zelf kan doen om straks 120 jaar oud te worden. Of nog veel ouder voegt ze er op de achterflap van het boek aan toe. Volgens Andrea worden er over 30 jaar kinderen geboren die gemiddeld 110, maar misschien zelfs 140 jaar oud kunnen worden.

Over de auteur
Andrea’s ouders begonnen, nadat haar vader de voormalige DDR wist te ontvluchten, een huisartsenpraktijk in West-Duitsland. Na haar studie en een summa cum laude promotie in de geneeskunde in Lübeck kwam Maier in 2003 naar Nederland. Daar zette ze haar opmars in de wetenschap voort. Aan het Leids Universitair Medisch Centrum specialiseerde ze zich in de interne geneeskunde en ouderengeneeskunde en deed ze een tweede promotieonderzoek naar celveroudering. In 2012 werd Maier hoofd van de sectie ouderengeneeskunde en gerontologie en hoogleraar aan het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Sinds het begin van 2016 verdeelt Andrea Maier haar tijd tussen Nederland, waar ze werkt aan de Vrije Universiteit, en Australië, de Universiteit van Melbourne en het Royal Melbourne Hospital. Daarnaast vliegt ze de wereld over om te spreken over haar vakgebied. Ze woont met haar man in De Westhof te Zoeterwoude; een oude scheepswerf die zowel woon- als ontmoetingsplaats is voor jong en oud.

Dit boek winnen?
Supervrouwen maakte een speciaal Boeken Magazine daarin staan alle 27 boeken die je kunt winnen. Deze actie duurt tot en met dinsdag 3 april. Klik hier om naar het magazine te gaan.

Het enige wat je moet doen om DIT boek te winnen is een antwoord geven op onderstaande vraag! Winnaars krijgen in de week van 10 april bericht.


Wat vind jij van het idee dat onze kinderen wellicht wel 140 jaar oud worden?

8 REACTIES

 1. Tja, als ze dan nog alles kunnen qua mobiliteit en geestelijk ook nog alles werkt dan is er niks mis mee om 140 jaar te worden. Maar als je niks meer kunt en achter de geraniums moet zitten en daarbij nog dement bent ook, nee dan zou ’t voor mij niet hoeven!

 2. Als je een fijn leven hebt is het geweldig denk ik,zoniet is het een lange weg Moeilijk om er wat van te vinden moet je eerst ervaren denk ik

 3. Als het in goede gezondheid, mobiliteit en zelfstandig kunnen wonen is het misschien nog wel wat. Ben je afhankelijk van hulp, zorg dan denk ik dat je beter kunt gaan hemelen want de zorg is nu al heel erg uitgekleed en hoe is dat over zoveel jaren? Wellicht zijn ze dan wel al zover dat je geholpen wordt met eten, douchen, aankleden en huishoudelijke hulp door een robot. Als ik dan even naar mijzelf kijk nu 46 jaar zou ik niet door robots geholpen willen worden.

 4. Er liggen grote uitdagingen! Want als je 140 wordt moet je heel anders worden opgeleid. Niemand kan zo lang uit de voeten met een opleiding in de eerste 25 jaar van dat leven. En met de robotisering zal deze generatie over een hoop vrije tijd beschikken. Wat gaan ze daarin doen?

  • Hallo Supervrouw,
   Jij hebt gewonnen!
   We sturen je een e-mail waarin staat hoe je het boek kunt ontvangen.
   Veel lees plezier!

 5. Oud worden is leuk maar oud zijn is anders. Meestal krijg je lichamelijke klachten rond je 80ste. Nu dat wij ouder worden, wordt dementie volksziekte 1. Wat zijn de geheimen om echt oud te zijn? Ben je niet eenzaam en kan je nog volop van het leven genieten? Dus niet tussen 4 muren leven? Spannend de nieuwe ontwikkelingen, die nu aan het komen zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here