Supervrouwen Boekenweek-actie: win dit boek over ‘Mansplaining’

5
234

De jongeman van de garage die je wel heel uitgebreid begint uit te leggen waar het water en waar de olie ingegooid moeten worden, terwijl je dat al jaren zelf doet. Of zo’n man die in het café oeverloos blijft lullen over hoe de situatie in Syrië nu echt zit of warempel een date die maar blijft kletsen over hoe gescheiden mensen de zaken beter zouden moeten aanpakken, terwijl je al 6x gezucht hebt en 7x de andere kant op hebt zitten kijken.

Zucht, Mansplaining
Voor dit fenomeen heeft de Amerikaanse auteur Rebecca Solnit een term bedacht, namelijk mansplaining, een samentrekking van de engelse woorden ‘man’ en ‘explain’. In 2010 werd het door The New York Times uitgeroepen als een van de ‘Words of the Year’. Een man die aan mansplaining doet, krijgt uiteraard de eretitel mansplainer.

Holle vrouwelijke vaten?
In haar inmiddels roemruchte essay getiteld ‘Men Explain Things To Me’, gevolgd door het gelijknamige boek, legt Solnit uit wat er vaak misgaat in de communicatie tussen mannen en vrouwen. Namelijk dat veel mannen ervan uitgaan dat ze verstand hebben van zaken en de vrouw tegen wie ze praten niet. Holle vrouwelijke vaten die gevuld moeten worden met mannelijke kennis, zeg maar.

Hij praat over vagina, nou ja
Het allergenantste wordt het als mannen gaan mansplainen over vrouwenzaken zoals abortus, zwangerschap, vagina’s en borsten of zich op het eigen werkterrein van de vrouwelijke ‘gesprekspartner begeven. Zo adviseerde zo’n man Solnit eens op vaderlijke toon dat ze een boek over de fotograaf Eadweard Muybridge maar eens moest lezen. Dat bleek Rebecca Solnit nou juist zelf geschreven te hebben. Hilarisch.

Over de auteur
Historicus, schrijver en activist Rebecca Solnit (1961) is een van de belangrijkste denkers van dit moment op het gebied van milieu, kunst en politiek. Haar boeken en essays wonnen talloze prijzen en worden over de hele wereld vertaald. Ze woont in San Francisco. Bij Uitgeverij Podium kwamen in 2017 twee essaybundels van haar uit, namelijk ‘Mannen leggen me altijd alles uit’ en ‘Moeder aller vragen’.

Dit boek winnen?
Supervrouwen maakte een speciaal Boeken Magazine daarin staan alle 27 boeken die je kunt winnen. Deze actie duurt tot en met dinsdag 3 april. Klik hier om naar het magazine te gaan.

Het enige wat je moet doen om DIT boek te winnen is een antwoord geven op onderstaande vraag! Winnaars krijgen in de week van 10 april bericht.


Welk staaltje van ‘mansplaining’ maakte jij ooit mee?

5 REACTIES

 1. Een man die bleef praten over computergadgets! Oh wat wist-ie er veel van. Tot vervelends toe, ik dacht nou weet ik ’t allemaal wel! #gaap

 2. Een collega van me bij een lokale bank begon aan mij tot in den treure uit te leggen wat de bedoeling van een betaalrekening is; terwijl ik zelf al veel langer daar werkte en ik hem nota bene zelf ingewerkt had!

  • Hallo Supervrouw,
   Jij hebt gewonnen!
   We sturen je een e-mail waarin staat hoe je het boek kunt ontvangen.
   Veel lees plezier!

 3. mijn ergste ervaring was met een jonge vrouw, dat is echt wel iets anders (het verhaal van Rebecca Solnit heb ik al meerdere keren gelezen) dan hier gesuggereerd wordt. Zij legde mij iets heel simpels uit op een toon alsof ik een klein kind was, terwijl ik 52 ben en meer studies heeft gedaan dan zij jaren heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here