Bewustwording loont: veel meer vrouwen in gemeenteraden

0
126

Wat een goed nieuws vandaag nu alle cijfers en uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week bekend zijn. Er zijn heel wat vrouwen meer in de raden gekomen dan er zaten. In sommige gemeenten zelfs meer vrouwen dan mannen.

Voorkeur Vrouw
Dat betekent dat acties zoals ‘Stem op een vrouw‘ en ‘Kies strategisch op een vrouw’ hun vruchten hebben afgeworpen. Volgens een onderzoek van dagblad TROUW hebben zeker 75 vrouwen in de onderzochte gemeenten hun raadszetel te danken aan voorkeursstemmen.

Eenderde
Onderzoek van NOS toont aan dat 1 op de 3 kandidaten voor de gemeenteraad vrouw is. Het aandeel dat zij leveren is dus hoger uitgekomen. Zo is in de 70 grootste Nederlandse gemeenten het aandeel vrouwen in de gemeenteraad gegroeid van 28% tot 34%. In Heerenveen en Waddinxveen zijn vrouwen zelfs in de meerderheid in de nieuwe gemeenteraad.

Groen en dier
Van de partijen die in het hele land meededen, had GroenLinks het grootste aandeel vrouwen op de lijst staan: 41%. Alleen de Partij voor de Dieren had met 55% meer vrouwen dan mannen op de kieslijst, maar zij deden nog maar in in 18 gemeenten mee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here