Anita Witzier: “Een griepje kun je uitzitten, maar de overgang kan 10 jaar duren”

0
234

Het is ‘De Week van de Overgang’. Niet dat die een weekje duurt, zelfs geen paar weken, maar uit bovenstaande quote van presentatrice Anita Witzier kan dat wel een periode omvatten van 10 jaar. En zij kan het weten, want ze is 56 lentes jong. “We kunnen niet steeds maar onze kop in het zand steken. Daarvoor moeten vrouwen ook de hand in eigen boezem steken, al hangt die misschien iets lager dan 20 jaar geleden. Val elkaar niet af, maar praat erover.”

Hondsmoe
Aldus meldt zij in De Telegraaf. Anita had er zelf behoorlijk last van. “Ik vergat alles, sliep bijna niet meer en was buitengewoon verdrietig. Ik wil het geen depressie noemen, maar voelde me zo ontzettend rot dat ik het liefst de hele dag in bed wilde blijven. Dat kon natuurlijk niet, want ik moest gewoon werken en had ook nog 2 kinderen thuis.” Ze startte met hormoontherapie en inmiddels gaat stukken beter. “Ik slaap weer goed, heb veel meer energie, voel me weer vrolijk. Kortom: Ik kan weer leven.”

Raar taboe
Over haar worsteling en ervaringen met de overgang schrijft Anita columns. Ze maakt daarmee het onderwerp, waar Jeroen Pauw vorige week nog wel wat moeite mee had (zie filmpje onderaan) bespreekbaarder. “Mensen vinden het herkenbaar”, aldus Anita Witzier. “Dat is de bedoeling, dat we er samen over durven praten en ons er niet voor schamen.”

2 miljoen vrouwen in NL
Op dit moment zijn er in Nederland bijna 2 miljoen vrouwen tussen de 45 en 60 jaar. Zij hebben een ander leven dan de generatie voor hen. Driekwart van de vrouwen van hen heeft een betaalde baan. Deze generatie heeft bovendien gemiddeld 5 jaar later kinderen gekregen die, als hun moeder in de overgang komt, volop aan het puberen zijn. Die combinatie levert stress op en dat gaat slecht samen met een veranderende hormoonhuishouding. Dan blijkt erover praten juist heel verstandig om de regie te nemen in plaats van het te laten gebeuren.

Pauw krijgt opvliegers
Actrices Isa Hoes & Medina Schuurman schreven samen al 2 boeken: ‘Te Lijf en ‘IM Lijfboek’. Daarin proberen ze met zelfrelativering en humor het ouder worden en de overgang uit de taboesfeer te halen. Ze gaan nu ook samen het theater in over dit thema waar nog steeds besmuikt over wordt gedaan..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here