Wijntijd met Ella Klatte: ‘Less is more…..’

0
354

Wonderlijk hoe bepaalde gewoontes in je leven sluipen. Ongemerkt nestelen ze zich en is het soms best moeilijk om daar afscheid van te nemen. Ik werd met mijn neus op de feiten gedrukt toen ik met vriendinnen in de stad ging eten. Meestal worden er dan wel paar flessen wijn soldaat gemaakt. Dit keer was dat even anders. Er was eentje die duidelijk minder dronk en een ander die zich had voorgenomen om de hele maand niets te drinken. Geen slecht besluit lijkt mij, maar verbazingwekkend om te zien hoe daar door de rest op gereageerd werd.

Doe gezellig…….
‘Ah joh, doe niet zo ongezellig’ werd er geroepen. Ook werd er meewarig gekeken, ‘dat houd je toch niet vol’. Alsof de dames zich moesten verdedigen. Ik vond het juist heel dapper van ze. Om in een cultuur waar het heel gewoon is om veel te drinken daar opeens een streep door te zetten en dat te stoppen. Eentje gaf zelf aan heel makkelijk te zijn met wijn: het maakte niet zoveel uit wat er op tafel stond, ze dronk het gewoon op. En de gedachte was om dat bewuster te gaan doen: bewuster te kiezen voor minder maar betere kwaliteit.

Trend
Dat is een tendens die je overal ziet. Minder drinken, maar duurder en van hogere kwaliteit. Eigenlijk een hartstikke goed idee. Zeker als je bedenkt dat in Nederland de gemiddelde prijs voor een fles wijn rond de €3,- ligt, dan hebben we nog wel een inhaalslag te maken. Het verschil tussen een fles van €4,- en een van €10,- is enorm! Dat proef je direct.

Langzamer en lekkerder
Bijkomend voordeel is dat die wat duurdere fles vaak veel meer concentratie heeft, veel complexer is en daardoor ook veel interessanter. En dan ga je bijna vanzelf langzamer drinken en meer genieten van wat er in je glas zit. Dus ik ga pleiten. Voor minder slobbertjes maar voor meer echte wijnen. Liefst gekocht bij de wijnhandel. Liefst gemaakt met respect voor de natuur en niet in fabrieken met massaproductie. En het allerliefste: een wijn die zijn afkomst laat zien, het terroir waar die opgegroeid is. Dus lieve vriendinnen, dank voor deze voorgehouden spiegel. Ik zeg proost! Op minder, maar beter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here