Het is vrouwenwinter: mag de airco een paar tandjes minder?

0
481

Een te koude werkplek drukt de productiviteit minder dan een te warme, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 1000 mensen op een carrièrewebsite, Tweederde meldt minder productief te zijn als het te warm is. Staat de thermostaat een graadje te laag, dan heeft dat ’slechts’ op de helft van alle medewerkers een negatief effect. Vermoedelijk bestaat die laatste groep vooral uit vrouwen.

Vrouwen vs mannen
Vrouwen hebben het altijd wat kouder dan mannen. Dat wil zeggen dat zij het in de winter vaak te koud hebben en met kacheltjes op kantoor bijverwarmen, terwijl met deze warme dagen de airco veel te hard loeit voor hen. Energieverspilling dus.

Dat kan groener
Door op kantoor de airco aan te passen aan de wensen van vrouwen kan veel worden bespaard, zo berekende Boris Kingma en Wouter van Marken Lichtenbelt van Maastricht University al eens.

In ’t geniep
Van alle medewerkers die zelf de temperatuur op hun kantoor kunnen bepalen, draait eenvijfde stiekem aan de regelaar, blijkt uit eerder genoemd onderzoek. Ook hier winnen de liefhebbers van kou (lees: mannen): de meeste thermostaatdraaiers stellen een lagere temperatuur in.

Werkklimaat
Gelukkig gebeurt niet alles in het geheim. Zo’n 15% van alle respondenten overlegt (of: ruziet) met collega’s over de temperatuur op kantoor. Uit het onderzoek blijkt overigens dat al dat draaien aan de thermostaat nauwelijks effect heeft: gemiddeld is maar de helft van alle kantoorwerkers tevreden met het ’werkklimaat’.

IJskoud tijdens hittegolf
Vrouwen zijn geen watjes. Ze produceren minder warmte dan mannen en hebben het met de gierende airco op de werkvloer vaak koud. Ondergetekende heeft het meegemaakt dat ze met een hittegolf aan het video monteren was en het thuisfront moest bellen voor sokken, dekentjes en sjaals. Zo overdreven is onderstaande video dus helemaal niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here