Vrouwelijke managers worden nog steeds anders beoordeeld als mannelijke

0
230

In tegenstelling tot hun mannelijke collega’s zorgen vrouwelijke bestuurders die een dominante leiderschapsstijl afwisselen met een vriendelijke, voor verwarring. Ze komen hierdoor minder authentiek over, blijkt uit een onderzoek van Jasmien Khattab van de Erasmus University in Rotterdam. Mannelijke bestuurders lijken er juist geen last van te hebben als ze leiderschapsstijlen afwisselen.

Promotie
De promovenda Organisatie & Management onderzocht 48 leidinggevenden en hun 213 medewerkers in de zakelijke dienstverlening. Die laatsten mochten hun managers beoordelen op effectiviteit van het leidinggeven.

Mannelijk vs vrouwelijk leiderschap
Uit de analyse blijkt dat vrouwen met een ‘mannelijke’ stijl van leidinggeven slecht scoren op effectiviteit wanneer ze tegelijkertijd ook ‘vrouwelijk’ gedrag vertonen. ‘Vrouwelijk leiderschap’ wordt gedefinieerd als o.a. vriendelijk, behulpzaam, en empathisch. ‘Mannelijk leiderschap’ als actief, niet gemakkelijk te beïnvloeden en onafhankelijk. Vrouwelijke managers die juist weinig ‘mannelijk’ en veel ‘vrouwelijk’ leiderschapsgedrag vertoonden, werden als effectiever beoordeeld. Khattab ontdekte dat de oorzaak voor deze beoordelingen zit in wat medewerkers als authentiek leiderschapsgedrag zien. Een vrouw die consistent 1 stijl hanteert wordt sneller als authentiek ervaren.

Omlijnd beeld
Afgaand op deze resultaten zouden vrouwelijke bestuurders ervoor kunnen kiezen om hun leiderschapsstijl aan te passen, maar auteur Khattab vindt het reëler vrouwen te beoordelen op de prestaties in hun functies in plaats van op de verwachtingen die worden gekoppeld aan gender. Het maakt volgens haar duidelijk dat voor vrouwen nog steeds duidelijker omlijnde beelden bestaan over wel of niet goed managen, dan bij mannen. Door vrouwen te adviseren aan deze verwachtingen te blijven voldoen, houd je dit soort patronen juist in stand, vindt de promovenda.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here