Technisch opgeleide vrouwen doen vaak wat anders

0
436

Er volgen steeds meer meiden een opleiding in de categorie STEM. (Science, Technology, Engineering, Mathematics) Maar een groot deel kiest er nadien voor om toch in een andere sector te gaan werken. Dat is jammer. Want 1: vrouwen zijn broodnodig op die werkvloeren en 2: het is verspilling van talent en opleiding.

Harde cijfers
Bijna de helft van alle Nederlanders met een technische opleiding heeft daadwerkelijk ook een baan in de techniek. Van alle 15- tot 65-jarigen hadden 1,9 miljoen mensen vorig jaar een technische opleiding. In totaal waren bijna 1,5 miljoen mensen in 2016 werkzaam in een technisch beroep. Van deze groep werkten zo’n 844.000 mensen in de techniek, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van alle mannen met een technische opleiding had ongeveer de helft een technisch beroep in 2016. Bij de vrouwen was dit maar 20%.

Theoretisch vs praktisch opgeleiden
In 2016 hadden vooral hoogopgeleide technici vaker een baan in de techniek. In 2013 was het juist andersom. Andersom is er ook: niet iedereen met een technisch beroep heeft ook een dito opleiding gevolgd. Vorig jaar werkten 575.000 mensen zonder technische opleiding in een technisch beroep. Van ongeveer 68.000 mensen in een technisch beroep kon de opleiding niet worden vastgesteld.

Mannen vs vrouwen
In 2016 werkten 791.000 mannelijke technici en 53.000 vrouwelijke technici in een technisch beroep. Mannen werkten relatief vaak als software- of applicatieontwikkelaar en ingenieur, en vrouwen als ingenieur of technicus op het gebied van bouwkunde of natuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here