Chenin blanc, de kameleon onder de witte druiven

0
283

Droog of zoet, stil of met bubbels, het maakt hem niet zoveel uit. De chenin voegt zich moeiteloos maar blijft toch vaak heel herkenbaar. Daarom wellicht één van mijn favoriete witte druiven. Met de honingtonen en bloemigheid die ik zo typerend aan hem vind. Zowel de klassieke Franse stijl als de wat zwoelere Zuid-Afrikanen staan regelmatig hier op tafel.

Klassiek Frans?
Zeker, want het lieflijke en glooiende landschap van het Loire-dal, waar de kastelen en rivieren om de aandacht strijden: dáár stond de wieg van dit fijne druifje. Prachtige vallei trouwens die ook wel ‘de tuin van Frankrijk’ genoemd wordt. Want behalve wijn komt er nog veel meer uit dit vruchtbare gebied. Denk aan noten, kaas, groentes en fruit. Thuisbasis van de chenin is het centrale deel van de Loire, rondom de steden Anjou en Touraine. De stille droge wijnen die daar gemaakt worden kenmerken zich door een fijne zuurgraad en aroma’s van bloemen en honing.

Mousserend of zoet kan dus ook?
Nou en of die lekker kunnen bubbelen! Vanwege zijn hoge zuurgraad is het een graag geziene partij in de Crémant de Loire, gemaakt volgens de ‘methode traditionelle’. Vanwege dat aanwezige zuurtje doet deze druif, ook wel ‘pineau de la loire’ genoemd, het eveneens goed in edelzoete wijnen uit de Loire zoals Coteaux de Layon of Quarts de Chaume. Daar laten ze de rijpe druiven nog even aan de stok hangen en de ochtendmist van de rivier zorgt voor een soort schimmel op de schil. Dan verschrompelt het fruit, ontstaan er andere aroma’s en krijgt het sap een hoge concentratie suikers. Dus een zoete wijn maar mooi in balans door de aanwezige zuurtjes.

Droë Steen
In Zuid-Afrika staat behoorlijk veel aangeplant en daar is hij ook bekend onder de naam ‘steen’. Zo genoemd omdat de jonge druiven klein en nogal hard zijn, net steentjes. Die Zuid-Afrikaanse wijnen verschillen wel van hun Franse neefjes en nichtjes. De zuurgraad is een behoorlijk lstuk ager, logisch natuurlijk vanwege het veel warmere klimaat. De aroma’s van honing en bloemen blijven gelukkig wel altijd herkenbaar. Dat maakt ‘m een heerlijke zomerwijn. Proost, op de zon en de chenin blanc!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here