Femke Halsema krijgt donderdag haar burgemeestersketting

0
326

Onze hoofdstad heeft volgende week een nieuwe burgemeester. Commissaris van de Koning van Noord-Holland, Johan Remkes, beëdigt Femke Halsema die donderdagmiddag tijdens een buitengewone raadsvergadering. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken maakte vandaag bekend dat het kabinet akkoord is met de benoeming.

30 seconden
De hoofdstad heeft het getroffen met de aanstelling van Halsema als burgemeester, vindt premier Mark Rutte. Hij kan Halsema, maar ook Amsterdam, feliciteren, zegt hij. De ministerraad had aan ‘precies dertig seconden’ genoeg om de GroenLinks-politica te benoemen.

Veel lol met Rutte
Rutte heeft Halsema goed leren kennen in de periode dat zij samen vanuit de Tweede Kamer oppositie voerden en veel samenwerkten. Ze hebben in die tijd ook veel lol gehad. De gewezen GroenLinks-leider is een prettig mens en een autonoom denker, aldus de minister-president. Hij noemt haar ook heel scherp. “Ze is prettig in de omgang maar laat niet met zich sollen.”

Geheim
Halsema werd vorige week voorgedragen door de Amsterdamse raad, na een urenlange geheime vergadering. Ze wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van de hoofdstad. De 52-jarige criminologe heeft vanwege haar nieuwe baan al haar bestuursfuncties neer gelegd, maakte de gemeente bekend.

Gezichtsbepalend
De GroenLinks-coryfee was jarenlang een gezichtsbepalende politica in Den Haag. Tussen 1998 en 2010 zat Halsema in de Tweede Kamer, vanaf 2002 als fractievoorzitter. Het is voor het eerst dat Amsterdam een GroenLinks-burgemeester krijgt. Decennialang stond er een PvdA’er aan het roer.

Jozias bedankt
De Amsterdamse gemeenteraad neemt donderdag ook afscheid van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen, die de functie sinds december vervulde na de dood van Eberhard van der Laan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here