ZIEN: Meryl Streep als strijdlustige suffragette

0
220

Meryl Streep droeg bij de Britse premiere van ‘Suffragete’ in 2015 bovenstaand T-shirt. ‘I’d rather be a rebel than a slave’. De zin werd uitgesproken in 1913 door Emmeline Pankhurst, de oprichtster van de suffragettebeweging in Groot-Brittannië, maar valt begrijpelijkerwijs fout bij mensen die uit een echte familie van slaven komen.

Stemrecht
Meryl Streep speelt Pankhurst in de film die momenteel op te NPO-player staat. Het gaat over de strijd voor het vrouwenkiesrecht. Suffragettes werd de naam voor vrouwen van de eerste feministische golf (1880-1920) kregen. Emmeline Pankhurst wordt gezien als de stichteres. De Suffragettes (suffrage = stemrecht) worden vaak afgeschilderd als zure, lelijke vrouwen die geen man konden krijgen, maar het tegendeel was waar. Het waren vaak juist jonge getrouwde, intelligente vrouwen die actie kwamen voor hun rechten, waarvan er toen nog velen te bevechten waren.

Dwangvoedsel
De naam van Pankhurst is meer dan enig ander verbonden met de strijd voor het vrouwenkiesrecht in Groot-Brittannië. In 1903 richtte ze de Woman’s Social and Political Union op, bekend vanwege de militante acties. Pankhursts tactieken om de aandacht van het publiek te trekken brachten haar vaak in het gevang, maar ze kreeg een betere behandeling dan anderen omwille van haar hoge status. Enkele keren werd haar echter onder dwang voedsel toegediend om een hongerstaking te beëindigen.

Vrouwenwerk
Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak werden de activiteiten voor het vrouwenkiesrecht opgeschort omdat Pankhurst van mening was dat niets de overwinning van haar land mocht tegenhouden. Ze begon te ijveren om vrouwen in de fabrieken de plaats van mannen te laten innemen, zodat deze konden gaan vechten aan het front. In het hele land hield ze speeches. Medestanders van de beweging deelden witte veren – een symbool van lafheid – uit aan alle mannen die in burgerkledij passeerden. In 1914 richtte ze ook de internationale vredesbeweging voor vrouwen op.

1918
In maart 1918 begon de Britse regering vrouwenstemrecht (actief kiesrecht) toe te kennen in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland. Hoewel de Representation of the People Act van 1918 enkel stemrecht gaf aan vrouwen boven de 30, en dan nog enkel met een vereiste van eigendom , terwijl alle mannen boven de 21 waren opgenomen, zagen de suffragettes dit niettemin als een grote overwinning. In november 1918 kregen vrouwen vanaf 21 jaar het recht om parlementslid te worden (passief kiesrecht), wat inhield dat vrouwen in het Lagerhuis konden zetelen zonder zelf te mogen stemmen. In 1928 verwierven vrouwen in het Verenigd Koninkrijk uiteindelijk dezelfde stemrechten als mannen. Emmeline Pankhurst stierf op 69-jarige leeftijd, 10 jaar nadat ze haar vurig bevochten doel had bereikt.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here