Regisseur Maria Pieters verfilmt leven van eerste vrouwelijke dirigent

1
829

Op dit moment wordt er een speelfilm gemaakt over de eerste vrouwelijke dirigent ooit: Antonia Brico. Regisseur is Maria Peters: “Ik ben ongelooflijk blij dat ik deze speelfilm mag maken. Antonia was een pionier waar wij als Nederland heel trots op mogen zijn.”

Made in Holland
Antonia Brico (1902-1989) werd geboren in Nederland, verhuisde als kind naar Amerika, maar haar carrière ging in Europa van start. In 1927 kwam ze als pianiste bij het prestigieuze Berliner Philharmoniker en in 1930 mocht zij het orkest leiden. In 1938 volgde het New York Philharmonic en 10 jaar later had zij haar eigen orkest in Colorado.

Marin Alsop
Hoe bijzonder dat was, bewijst het feit dabt anno nu vrouwelijke dirigenten nog steeds schaars zijn. Bij het Koninklijk Concertgebouworkest leidde de eerste vrouw pas in 2006 een volledig programma: dat was de Amerikaanse maestra Marin Alsop.

Karina Canellakis
Het Radio Filharmonisch Orkest komt de eer toe de eerste vrouwelijke chef-dirigent bij een Nederlands symfonie orkest te hebben benoemd. Het gaat om de Amerikaanse Karina Canellakis, die met ingang van 1 september 2019 voor 4 jaar is gecontracteerd. Haar internationale doorbraak kwam toen zij in 2016 de Sir Georg Solti Conducting Award kreeg toegekend. Ze was al een tijdje assistent van Jaap van Zweden bij het Dallas Symfony Orchestra waar zij het presteerde in 2014 op het allerlaatste moment voor hem in te vallen en daarbij indruk maakte.

Maria Pieters
Maria Peters maakte eerder grote bioscoopsuccessen als ‘Kruimeltje’, ‘Pietje Bell’, ‘Sonny Boy’ en ‘De Groeten van Mike!’. Christanne de Bruijn zal de titelrol vertolken in ‘De Dirigent’. Ook Annet Malherbe, Raymond Thiry, Gijs Scholten van Aschat zijn van de partij. De film, simpel getiteld ‘De Dirigent’ zal in het najaar in de bioscoop te zien zijn.


1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here