Op de 100ste geboortedag van Mandela: een mooi portret door Annette Mul

0
326

Wellicht dat jullie het wel meegekregen hebben: vandaag is het de 100ste geboortedag van Nelson Mandela. Er zijn speciale tentoonstellingen, documentaires en boeken uitgekomen vanwege deze Madibaday, zoals zijn verjaardag wereldwijd wordt genoemd. Zo ook het boek ‘Opsoek naar Ubuntu‘ van Annette Nobuntu Mul. De Nederlandse coach en psychotherapeut gaat hierin op ontdekkingsreis naar wat Ubuntu nu eigenlijk is en wat we er in Nederland aan kunnen hebben.

Ubuntu
Wat Mandela aan de wereld heeft gegeven, is vooral een boodschap van vrede, verzoening en respect. Daarvoor haalde hij de inspiratie uit Ubuntu, het eeuwenoude filosofische concept uit zuidelijk Afrika. “Veel mensen in de westerse wereld verlangen naar nieuw spiritueel houvast”, aldus Mul. “Onze materiële behoeftes worden prima vervuld, maar op het immateriële vlak zoeken we naar antwoorden op vragen als: ‘Hoe gaan we met elkaar om?’ ‘Wat verbindt ons?’ en ‘Hoe zorgen we voor de aarde?'”

Wij in plaats van ik
“Ik geloof dat de tijd is aangebroken dat we moeten erkennen dat we complexe vraagstukken niet meer opgelost krijgen vanuit individualisme, protectionisme, fragmentering, afscheiding, onderdrukking of vergelding. De basis van de Ubuntu-filosofie is dat een mens een mens is omdat er andere mensen zijn: Ik ben omdat wij zijn.”

Verzoening
Via persoonlijke ontmoetingen en reportages neemt Mul de lezer mee. Ze spreekt onder andere de gevangenbewaarder van Mandela, de dochter van Tutu en de moordenaars van de studente Amy Biehl, die van verzoening hun levenswerk hebben gemaakt. Ze verbindt die inzichten met westerse alledaagsheden als arbeidsconflicten, familieruzies en echtscheidingen en ze laat op indringende wijze zien hoe waardevol altruïsme, compassie en respect kunnen zijn. In een bijlage schetst ze de recente geschiedenis van Zuid-Afrika.

Herman van Veen
Het eerste exemplaar van ‘Opsoek naar Ubuntu‘ wordt vandaag, 18 juli, in ontvangst genomen door Herman van Veen. Hij heeft Mandela ooit ontmoet en draagt het gedachtengoed van Ubuntu een warm hart toe. Annette Nobuntu Mul is oprichter van Ubuntu Society en voorzitter van Stichting Ubuntu Nederland. Ze is coach, psychotherapeut, trainer, opleider en spreker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here