Docu: Dakloze Mimi is “Queen of Santa Monica”

0
264

Er is niet zoiets als een standaard type supervrouw. Supervrouwen zijn er in alle soorten en maten en de reden waarom ze zo kunnen worden bestempeld verschilt per persoon. Wie weet schuilt er wel een in je buurvrouw, in je dochter, in jouzelf… Maar het gebeurt ook vaak dat de mensen van wie je het het minst verwachten de meest interessante verhalen met zich meedragen of de meest bijzondere invloed uitoefenen op mensen in hun al dan niet directe omgeving. Zo’n vrouw is de op dit moment 93-jarige Marie Haist of – zoals ze zichzelf liever noemt –  Mimi, die de hoofdrol speelt in de documentaire “Queen Mimi”. De Netflix-documentaire beschrijft het leven van deze bewonderenswaardige oude vrouw. Mimi is dakloos en slaapt de meeste nachten rechtop zittend op een plastic stoeltje in de wasserette waar ze overdag werkt.

Optimistisch
Wanneer je het zo leest lijkt het plot van de documentaire misschien een beetje sentimenteel of zielig, maar het tegendeel is waar. Ondanks de – voor velen onvoorstelbare – manier waarop ze leeft,  blijft Mimi altijd optimistisch. “You should always find something to be happy about, life is too much fun”, zegt ze aan het begin van de documentaire met een ontroerend, tandeloos lachje. Mimi blijft niet hangen in de ellende en moeilijkheden die ze op haar pad vindt, maar danst met haar collega’s door de wasserette, danst met haar kromgetrokken schouders door het leven. Hierbij kleedt ze zich het liefst opvallend: felle kleuren, uitdagende teksten en opvallende accessoires. Hiermee maakt Mimi duidelijk wie ze is, waardoor je niet om haar heen kunt en evenmin om haar mening over wat er in de wereld speelt en de mensen die de wasserette bezoeken. Wat echter minder duidelijk is, is wat er zich allemaal in haar verleden heeft afgespeeld. Hierover laat Mimi zich volgens haar vrienden en collega’s maar weinig uit. De grote vraag hierbij is natuurlijk: hoe is Mimi dakloos geworden?

Bijzondere documentaire-opbouw 
In de documentaire wordt antwoord gegeven op deze fundamentele vraag. Toen ik de documentaire keek, duurde het even voor me precies duidelijk werd welke invalshoek regisseur Yaniv Rokah had gekozen bij het vertellen van Mimi’s verhaal. Om eerlijk te zijn vond ik het begin een beetje een onsamenhangende combinatie van beelden van Mimi in de wasserette en commentaar van haar vrienden, collega’s en mensen uit de buurt. Hierdoor begon ik enigszins te twijfelen over de kwaliteit van de documentaire. Deze twijfels bleken echter voor niets te zijn geweest. Yaniv Rokah blijkt het verhaal te vertellen aan de hand van verschillende onthullingen, die telkens worden onderbroken door sfeerbeelden en anekdotes uit het heden. Deze opbouw zorgt ervoor dat je steeds wanneer je het idee hebt dat je Mimi begint te begrijpen, door een nieuwe onthulling op een compleet ander spoor wordt gezet. En die manier van vertellen, die begint met het schetsen van een onsamenhangend beeld van een mysterieuze vrouw, illustreert het fenomeen dat Mimi is. Je kunt haar niet echt kennen of begrijpen tot je de vele lagen van haar verhaal hebt doorgespit.

Het supermens in anderen
Wat ik echter het meest bijzonder vond aan de documentaire, is hoe deze laat zien dat een vrouw als Mimi ervoor kan zorgen dat andere mensen het beste uit zichzelf halen, het supermens vinden in zichzelf. Zo komen er meerdere vrienden van Mimi aan het woord, waarvan enkele aangeven dat ze Mimi vaak bij hun thuis hebben opgevangen, ook al hadden ze het zelf op dat moment verre van breed. Het zorgen voor Mimi, terwijl ze geraakt worden door haar oneindige positiviteit en levenslust, doet hen hun eigen zorgen naar de achtergrond verplaatsen. Dit gebeurt op een enigszins gelijke manier ook bij Mimi’s beroemde vrienden, zoals acteur Zach Galifianakis, die onder andere bekend is van films als The Hangover. Hij helpt Mimi door haar af en toe op haar huis te laten passen, maar neemt haar ook mee naar feesten en premières. Het is bijna schattig om te horen hoe Zach zegt dat hij het gedoe rondom de rode loper minder eng vindt als Mimi erbij is.

“Queen Mimi” leert ons dat een van de belangrijkste dingen in het leven is om positief naar dingen te blijven kijken. Want Mimi bewijst zelf dat je alles aankan wanneer je dit probeert. Ik denk dat dit een les is die veel mensen zou kunnen helpen en vind “Queen Mimi” daarom zeker een mustsee. In ieder geval ga ik proberen om haar les zo goed mogelijk op te volgen. Doe jij mee?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here