Homoseksualiteit niet meer strafbaar in India

0
84

Gisteren heeft het Hooggerechtshof in India een einde gemaakt aan de strafbaarheid van homoseksualiteit. Dit kon daar namelijk bestraft worden met maximaal tien jaar gevangenisstraf en een boete, vanwege een oude wet uit de Britse koloniale tijd. Al eerder werd dit verbod opgeheven, namelijk in 2009, maar dit werd in 2013 weer teruggedraaid. Sinds die tijd zijn veel activisten in India hard bezig geweest om het verbod opnieuw op te heffen.

Een van die activisten is Ritu Dalmia, zij is één van de vijf LBGTI Indiërs die gisteren een petitie tekenden voor de legalisering. Ze is chefkok en ondernemer, maar strijdt daarnaast voor een wereld waar mensen de vrijheid hebben om liefde te vinden, ongeacht je seksualiteit. Na de uitspraak zei ze: “I was turning into a cynical human being with very little belief in the system, but honestly this has really shown once again that, at the end, we are a functional democracy where freedom of choice, speech and rights still exist.”

Ook Rituparna Borah, co-oprichtster van feministengroep Nazariva en campagnevoerder, is opgelucht. “It’s an emotional day for me. It’s a mix of feelings, it’s been a long fight. There was not enough media or society support earlier but we have it now. People will not be seen as criminals anymore,”

Persoonlijk ben ik heel blij en trots om in een land te wonen, waar het homohuwelijk – als eerste land ter wereld – al in 2001 gelegaliseerd is. Het is verdrietig om te horen dat dit nog niet overal het geval is en ik zie het daarom als groot en belangrijk nieuws dat een conservatief land als India zo’n stap in de goede richting zet.

Bronnen:
https://www.theguardian.com/world/2018/sep/06/indian-supreme-court-decriminalises-homosexuality
https://edition.cnn.com/2018/09/06/asia/india-gay-sex-ruling-intl/index.html

Hoi supervrouwen! Ik ben Saskia Kluiters. Op het moment studeer ik Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. In mijn vrije tijd verslind ik graag zo veel mogelijk boeken en schrijf ik allerlei notitieboekjes vol.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here