Kleur jezelf tot rust

0
219

Een paar jaar geleden lieten we het kleuren nog voornamelijk over aan kinderen, totdat er ineens een trend ontstond met kleurboeken voor volwassenen. Mensen merkten dat het eigenlijk heel fijn is om af en toe te kleuren en dat het helemaal niet alleen voor kinderen bedoeld is. Zelf heb ik toen ook een aantal kleurboeken gekocht en ben ik aan de slag gegaan.

Positieve effecten van mandala’s
Ik koop het liefst een kleurboek met mandala’s erin. Dat komt aan de ene kant omdat ik het gewoon mooie figuurtjes vindt, waarbij het niet uitmaakt hoe je ze inkleurt, maar het schijnt dus ook dat mandala’s veel positieve effecten hebben. Zo is het bijvoorbeeld stress verminderend, omdat je in patronen kleurt die zich herhalen. Het helpt je om tot rust te komen en even lekker nergens anders aan te denken. Dit effect komt niet zomaar uit de lucht vallen, het kleuren van mandala’s is namelijk al eeuwenlang in vele culturen een spiritueel ritueel dat er voor zorgt dat je tot ‘innerlijke verlichting’ komt. Het woord ‘mandala’ betekent ook ‘heilige cirkel’ in het Sanskriet.

Het gaat niet om het resultaat
Wat ook zo fijn is aan kleuren, is dat het niet om het resultaat gaat, maar om het proces. Natuurlijk, als je een kunstenaar bent, dan wil je dat het er mooi uit komt te zien. Maar als je het kleuren gebruikt om lekker te ontspannen, dan maakt het niet uit hoe het er uit komt te zien. Je doet het uiteindelijk voor jezelf. Ik vind het zelf bijvoorbeeld fijn om te kleuren terwijl ik iets anders doe, zoals tv kijken. Soms passen de kleuren totaal niet bij elkaar, maar dat vind ik niet erg, het is gewoon leuk om te doen.

Hier zijn een paar leuke aanraders die je kunt kopen:

Wanneer is de laatste keer dat je gekleurd hebt? Laat het weten in de reacties!

Hoi supervrouwen! Ik ben Saskia Kluiters. Op het moment studeer ik Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. In mijn vrije tijd verslind ik graag zo veel mogelijk boeken en schrijf ik allerlei notitieboekjes vol.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here