Minister van Nieuwenhuizen: Rij MONO

0
161

Je zult het vast herkennen, auto’s die over de weg heen en weer slingeren, fietsers die totaal niet opletten, en dat allemaal door de mobiel. Steeds meer mensen zitten met hun ogen in hun mobiele telefoon in plaats van op de weg en dit zorgt voor gevaarlijke situaties. Het lijkt misschien onschuldig, eventjes een appje lezen, maar 1 seconde van onoplettendheid is al genoeg om een ongeluk te veroorzaken.

Op initiatief van minister Cora van Nieuwenhuizen, van Infrastructuur en Waterstaat, is er een grootschalige campagne ontwikkeld voor aandacht op de weg. Op donderdag 13 september gaf de minister, samen met partners als de ANWB, Flitsmeister, Veilig Verkeer Nederland en meer, het startsein voor de nieuwe campagne: MONO.

MONO staat voor één of alleen. De campagne wil duidelijk maken dat het heel normaal is om even niet bereikbaar te zijn via sociale media wanneer je in het verkeer bent. “Vroeger dacht je bij slingerende auto’s aan dronken bestuurders. Nu weet je dat iemand bezig is met zijn mobieltje. We denken dat we kunnen multitasken, maar dat kunnen we niet. Appen en rijden gaat niet samen. Neem het risico niet. Rij MONO, fiets MONO.” Zegt Minister van Nieuwenhuizen.

Hoe doe je dat dan, dat MONO rijden? Een tip die wordt gegeven is om je mobiel op ‘stil’ of ‘niet storen’ te zetten. Sommige smartphones hebben ook een ‘niet-storen tijdens het autorijden’ optie, die automatisch inschakelt wanneer je aan het rijden bent. Is de verleiding dan nog te groot? Leg het apparaat dan ergens waar je er niet bij kunt, zoals in een tas of in het handschoenenvakje. Het belangrijkste is dat mensen zich bewust zijn van de gevaren van telefoongebruik in het verkeer. De campagne streeft ernaar om deze bewustwording te bereiken, door middel van TV spotjes, attentieborden en sociale media.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2018/09/13/minister-van-nieuwenhuizen-rij-mono-fiets-mono

Gebruik jij wel eens je mobiel in het verkeer? Denk je dat deze campagne een verschil kan maken? Laat het weten in de reacties!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here